Pálení čarodějnic je velmi starý lidový zvyk. V tento svátek, který se také nazývá filipojakubská či Valpuržina noc, se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara.
Noc ze 30. dubna na 1. května byla považována za magickou a byla jedním z největších pohanských svátků. Lidé se domnívali, že právě v tuto noc se čarodějnice slétávají na svůj sabat. Před nimi je mělo ochránit právě zapalování ohňů na vyvýšených místech.
Také na Pardubicku je na tuto magickou noc připravena celá řada akcí.

Průvod masek

Čarodějnice se sletí například v prostranství centrálního parku Dubina v Pardubicích. Slet čarodějnic začne v 17 hodin tradičním průvodem masek, který vyjde v 17.15 od Kulturního domu Dubina.
„Nejen pro čarodějnice, čaroděje a další strašidla, ale pro všechny děti i rodiče je připraven program se spoustou zábavy. Nebude chybět soutěž o nejhezčí čarodějnici a čaroděje, trampolína, taneční vystoupení mažoretek Berušek či ohňová a žonglérská show Kvartet. Při vystoupení kouzelníka si děti budou moci vyzkoušet čarování, u ohně zas mohou opékat voňavé vuřty. K tanci a poslechu zahraje skupina Elixír. Filipojakubská noc bude zahájena v 19.45 hodin zapálením ohně," prohlásila produkční pořádajícího Kulturního centra Pardubice Petra Klasovitá.

Chybět čarodějnice nebudou ani v Aquacentru Pardubice. „Všechny děti, které si budou chtít uloupnout perníček z perníkové chaloupky, si to mohou zkusit do 15 do 18 hodin. Čarodějnice budou tuto chaloupku hlídat, ale hodným a šikovným dětem, které přinesou nebo na místě namalují obrázek čarodějnice, dovolí uloupnout perníček," uvedl ředitel pardubického aquacentra Jiří Vysoudil.

Bende i Koller

Tradiční pálení čarodějnic pod Kunětickou horou bude patřit dětem i dospělým. Návštěvníci se mohou těšit na Kouzelnou školku Michala Nesvadby a vystoupení Martina Haricha a Petra Bendeho.  Hlavní hvězdou večera bude kapela David Koller & Band.

Na děti čeká řada zábavných vystoupení, skákací hrady, trampolína, malování na obličej, čarodějnické účesy, letní kino, jízdy na koních a mnoho dalších atrakcí.
Areál bude otevřen od 15 hodin, program bude zahájen v 15.55 hodin. Akci budou moderovat Pavel Cejnar  a Zdeněk Skřivánek.

Soutěž „krásy"

U Perníkové chaloupky pod hradem Kunětická hora se čarodějnice neupalují, ale naopak oslavují – originální soutěží s parodickými prvky na obyčejné soutěže krásy.
„Soutěžní klání o titul Malá čarodějnice (pro soutěžící ve věku od 3 do 365 měsíců) a o titul Ježibaba roku (ve věku od 3 do 365 let a pro ještě starší) začne v 17 hodin. Hlavní cenou pro malou čarodějnici je perníková chaloupka i s pozemkem a s Výpisem z Katastru perníkových nemovitostí, Ježibaba roku získá zlaté koště," řekl provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm.

A poletíme…

Přistávací plocha bude vzorně připravena také v Rokytně u Kachňárny. „Tři nej… čarodějnice budou odměněny. Čarodějnicky si zasoutěžíme, večer si užijeme a na závěr letíme," slíbila za organizátory Petra Vrbatová.

Pozadu nezůstane ani Horní Jelení. Tam se pálení čarodějnic uskuteční od devatenácti hodin u vodojemu.
Od 17.30 hodin budou na hřišti Spartaku v Sezemicích na programu soutěže, ale i řada vystoupení. Po 19. hodině zahrají dvě sezemické kapely –  Sešlost a Vypuštěné Koupaliště. Nebude chybět ani ohnivá show  nebo čarodějný ohňostroj.

Lenka Štěpánková