V letošním roce soutěží žáci 8. a 9. tříd základních škol z pěti krajů – Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského a Kraje Vysočina. Největší oborová soutěž svého druhu vyvrcholí 30. května 2013, kdy se v prostorách Univerzity Pardubice uskuteční celostátní finále.

Čtyři kategorie

„Po úspěšném loňském ročníku se soutěž rozrostla natolik, že překročila regionální hranice a stala se celorepublikovou záležitostí. Tomu jsme museli přizpůsobit strukturu a koncepci soutěže," řekl ředitel SPŠCH Jan Ptáček.
Mladí chemici letos změří své síly ve čtyřech kategoriích. Soutěž jednotlivců je tříkolová a tvoří ji zkoušky teoretických znalostí a praktických dovedností. První kolo testování se uskuteční na základních školách, druhého kola se 18. ledna 2013 v učebnách SPŠCH zúčastní jen tři nejlepší z každé školy. Další testování rozhodne o třicítce nejúspěšnějších, kteří se probojují do třetího kola. To se odehraje 8. ledna 2013 v laboratořích SPŠCH a prověří praktické dovednosti soutěžících. Sedm nejlepších ze třetího kola postoupí do celostátního finále.

„Výsledky druhého a třetího kola rozhodnou i o pořadí v soutěži o školu s nejlepšími mladými chemiky. Tuto kategorii jsme nově zavedli proto, abychom ocenili kvalitní práci celé školy, nejen jednotlivce," uvedla Alena Volejníková, odborná garantka soutěže.

Žáci jako učitelé

Ani kolektivy tříd letos nepřijdou zkrátka. Pro ně je připravena soutěž o nejlepší chemický projekt, jehož zadání zní „Chemie snadno a lehce".
Žáci si vymění role s učitelem a připraví si takovou hodinu chemie, která by je opravdu bavila. Od listopadu do ledna budou soutěžní týmy pracovat na projektech a 29. ledna 2013 je přijedou prezentovat do Pardubic.
Velký ohlas bude mít jistě také soutěž o nejlepšího učitele chemie. (pad)