Kdo bude provozovat pardubické koupaliště Cihelna? Právě dnes budou na pardubickém magistrátu otevírat obálky s nabídkami firem, které se přihlásily do koncesního řízení.
Původně mělo být jasno už 19. srpna, kvůli námitkám jednoho z účastníků se tak ale nestalo.

„Ten nás upozornil na to, že některé zadávací podmínky nejsou uvedeny správně. Vyhodnotili jsme jeho námitku s tím, že jde o závažnou chybu. Nám nezbývalo nic jiného než obeslat oba přihlášené účastníky koncesního řízení s tím, že dochází ke změně v zadávacích podmínkách. Potom jsme měli povinnost poskytnout všem zúčastněným čas na zohlednění situace. Tato lhůta mohla být až čtyřicetidenní, ale my jsme termín stanovili na 1. září," upřesnil náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

Koncese bude 
na sedm let

Nový provozovatel by měl získat koncesi na sedm let. Zatím ale nyní úplně jasné, zda budou pardubičtí politici chtít zachovat současný model provozu koupaliště. Na podnět radního Vítězslava Novohradského totiž vedení města schválilo interní analýzu, která by měla říct, zda jsou městské sportovní areály spravovány efektivně.

„Chceme se podívat na financování a provoz čtyř zásadních zařízení pro město Plaveckého areálu, koupaliště Cihelna, skateparku a Tipsport areny. Plavecký areál už dosahuje po rekonstrukci nějaké výsledky, koupaliště má před výběrem nového provozovatele, skateparku brzy končí nájemní smlouva a představenstvo Rozvojového fondu Pardubice dospělo k změně názoru na provozování arény," vysvětlil primátor Pardubic Martin Charvát.

Situace kolem provozování koupaliště se poněkud vyhrotila poté, co současní provozovatelé – manželé Ministrovi – dostali výhrůžné SMS zprávy a někdo jim poškrábal auto. Ministrovi proto podali trestní oznámení na neznámého pachatele, na vozidle vznikla škoda 50 až 60 tisíc korun.

„Rozhodně jsme nečekali, že budeme muset něčemu takovému čelit. Když se konalo výběrové řízení na provozovatele koupaliště Cihelna před třemi lety, také jsme zaznamenali nějaké tlaky, ale k ničemu podobnému jako teď nedošlo. Výběrové řízení tehdy proběhlo tak, jak mělo. Naše nabídka byla tenkrát vybrána ze tří jako ta nejlevnější," zavzpomínal na předchozí koncesní řízení Petr Ministr.

Proč by Petr Ministr neměl dál provozovat koupaliště? Do redakce Deníku třeba dorazilo upozornění s tím, že firma Premier Company, ve které jméno Petra Ministra figuruje, má sídlo v Belize, což je vyhlášený daňový ráj. Nutno ale podotknout, že koncesi na provozování Cihelny získala veřejná obchodní společnost P. Ministr, nikoliv firma Premier Company.

Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde

„Do koncesního řízení jdeme jako společnost P. Ministr v.o.s., tedy firma, kde společníci ručí celým svým majetkem. Nebojíme se nést na trh svou kůži, kdybychom v obchodním vztahu s městem Pardubice jakkoliv pochybili. Co se týče firmy Premier Company, tak Belize je také rájem potápěčů a lokalitou mnoha potápěčských bází. Já jsem certifikovaný potápěč a v roce 2012 jsem se v Mexiku setkal s obchodním partnerem, který mi nabídl vytvořit potápěčskou bázi v Belize. K tomu bylo zapotřebí vytvořit v této zemi společnost. Abychom mohli nabízet potápěčské aktivity i v České republice, zřídili jsme zde organizační jednotku. Daně se odvádí tam, kde dochází k uzavření obchodu, tedy v ČR. Ale kdo chce psa bít, hůl si vždy najde," vysvětlil Petr Ministr.

To radní Vítězslav Novohradský má konkrétnější důvody, město se totiž podle něj nechová jako řádný hospodář.

„Je mi úplně jedno, kdo bude novým provozovatelem koupaliště Cihelna, ale nesmí zde zůstat jistá pachuť, která je cítit z toho, jak bylo dříve nastaveno fungování těchto městských areálů. Proto se domnívám, že vypsání výběrového řízení na provozovatele koupaliště Cihelna je v tuto chvíli předčasné," popsal své důvody radní za sociální demokracie.