Téměř dva roky se vlečou jednání mezi firmou GoodMills a městem o prodeji Automatických mlýnů. Bez výsledku. Nyní se otevřela cesta i pro další zájemce o koupi tohoto díla architekta Josefa Gočára. Automatické mlýny, které jsou zavřené od předloňského jara, jdou totiž do výběrového řízení. Doporučená cena této národní kulturní památky činí 25 milionů korun. Formu výběrového řízení zvolila rakouská společnost GoodMills, která mlýny vlastní. Řízení končí 30. listopadu.

Gočárova stavba může být podle Libora Nevšímala, obchodního ředitele realitní společnosti Naxos, která výběrové řízení vyhlásila, pro investora prestižní záležitostí. „Možností, jak areál Automatických mlýnů čítající patnáct budov na pozemku o rozloze 10 888 metrů čtverečních využít, je mnoho," řekl.

Kde vzít stovky milionů korun?

„Jako možné kupce oslovíme ty, kdo mají potenciál do mlýnů investovat a zajistit další rozvoj v této lokalitě," pokračuje Libor Nevšímal, obchodní ředitel firmy, která již v Pardubicích realizovala například prodej Továren mlýnských strojů. Automatické mlýny byly ještě před dvěma a půl lety funkční. Po ukončení výroby se tu pak pořádaly kulturní festivaly i další akce.

Pardubice se nevzdávají myšlenky, že Automatické mlýny koupí. Město ale na opravu národní památky bude jen těžko hledat peníze.

„Běží termín do konce listopadu. My připravíme na říjnové zastupitelstvo zprávu, kde bychom si vydefinovali veškeré podmínky, příležitosti a rizika koupě nemovitosti, protože stále máme možnost do tohoto řízení vstoupit," uvedl pardubický primátor Martin Charvát.

Pro možné využití mlýnů vznikla před dvěma lety pracovní skupina a vytvořila návrh, takzvaný Kulturfabrik, kulturně-vzdělávacího centra. Projekt ale zastupitelé vloni v září neschválili stejně jako nerozhodli o odkoupení mlýnů za 25 milionů korun. Pro nízkou účast bylo hlasování neplatné.

Pardubice doufaly, že na revitalizaci národní kulturní památky získají evropskou dotaci z programu integrovaných územních investic. Ta může dosáhnout až 136 milionů korun. Náklady na přestavbu a vybavení by mohly být 300 až 500 milionů. Podle primátora se však podmínky dotace velmi zpřísnily, není ji například možné kombinovat s jinými dotačními tituly. Objekt musí také z 85 procent sloužit kulturním účelům. „U takto velké a komplikované stavby si neumím představit, že bychom šli do takto velkého rizika," řekl Charvát.

Členové pracovní skupiny Mlýny, v níž se angažují například někteří architekti a památkáři, rozeslali otevřený dopis, v němž kritizují vedení Pardubic za pasivitu. „Město promarnilo šanci, která se už nemusí opakovat," domnívají se členové skupiny Mlýny.