Před lety jsem na takové malotřídní škole v Ostřetíně u Holic pracovala a pan starosta Otčenášek mi byl velikou oporou. Se vším mi pomohl, technické věci zařídil, obec měla pro školu vždycky dost peněz na vybavení. A v době, kdy nám ubyli žáci, hradila obec platy učitelů, aby škola v obci zůstala.

Moc ráda na ty roky vzpomínám. Protože jsem cítila nejen podporu, ale měla jsem z obce i ocenění za svoji práci. Blíží se závěr roku a školy rozdělují peníze na odměny učitelům. Někde stokoruny, ale někde desetitisíce. Pan ředitel nebo paní ředitelka tak mohou ocenit nadstandardní práci kolegů podle celoroční práce. Zatímco ředitelé ve městech, kde jsou odbory školství, dostávají odměny každoročně „automaticky“, na vesnici si ředitel nebo ředitelka o odměnu často musí říct.

Osobně jsem to vnímala jako nepříjemné, ale praxe taková je a já jsem odměnu vždycky dostala. Jsou ale obce, kde učitelé dostanou velké odměny, jen ředitel nebo ředitelka ostrouhá. Protože si pan starosta nebo paní starostka s panem ředitelem nebo s paní ředitelkou tak úplně nerozumí. Ať pracuje ředitel nebo ředitelka sebelíp, tráví ve škole spoustu času navíc, odměnu si podle vedení obce nezaslouží. Důvody jsou mnohem častěji v rovině osobní než pracovní, ale ředitel nebo ředitelka má prostě smůlu. Řídit dneska školu je veliká odpovědnost a člověk v jejím čele musí mít opravdu hodně znalostí. Je učitelem, personalistou, právníkem, účetním, zajišťuje provoz i správu budovy, odpovídá za všechno a za všechny.

Velká města práci ředitelů obvykle oceňují, a tak za stejnou práci mohou být lépe zaplaceni než ředitelé na malých obcích. Určitě by stačilo, aby si páni starostové a paní starostky svých pánů ředitelů a paní ředitelek vážili a neztrpčovali jim práci svými osobními nenávistmi. Ve volbách se ukazuje, že ředitelé škol funkci starostů zvládnou, ale naopak to rozhodně neplatí. Když obec školu nepodporuje, škodí tak hlavně dětem.

V čase předvánočním přeju všem svým kolegům na venkovských školách, aby jim vedení obce bylo nakloněno anebo aby v příštích volbách zafungovaly boží mlýny a oni se té podpory za svoji nesmírně náročnou práci dočkali.  Jana Smetanová, ZŠ Prodloužená 283, Pardubice