Aleš Bárta se do Keni vypravil v polovině března, hned poté, co to umožnila bezpečnostní situace. Po prezidentských volbách v závěru loňského roku totiž propuklo v zemi etnické násilí a do té doby v klidné a turisty vyhledávané zemi zahynuly tisíce domorodců. „Keňu poznáváme z druhé stánky,většinou projíždíme místy, kam se běžný turista při svých cestách nedostane. Ale jinak Keňa je krásná země, pořád tam něco kvete, všude je spousta zvířat,“ říká Aleš Bárta, který se zapojil do projektu ADRA a od roku 2005 zde pomáhá s rekonstrukcí a rozšiřováním zdravotnického zařízení v Itibu a jeho zásobování léky a dalším zdravotnickým matriálem. „Ale vše má rub i líc. Po prosincových volbách došlo k velkým násilnostem, hlavně na západě země, kde máme zdravotnické zařízení. Vydali jsme se sem jakmile byla hlavní cesta z Nairobi průjezdná a nehrozilo nebezpečí, že by nás přepadly bandy Somálců, které se tam vyskytovaly. Projížděli jsme vypálenými vesnicemi, baráky ještě doutnaly, spousta lidí byla vyhnaná. Mrtvé jsme naštěstí už neviděli, ale v naší oblasti bylo přes tisíc lidí zabito v důsledku nepokojů.“

České zdravotnické zařízení sehrálo svou roli již během bojů, kdy jeho domorodý personál poskytoval první pomoc zraněným. Zákonitě stoupl počet pacientů, kteří jeho pomoc vyhledali. Šlo o různá tržná zranění a v následně nemoci, které postihovali utečence. „Většinou se jedná o sečné rány mačetou,“ popisuje svou zkušenost Aleš Bárta, který po příjezdu do Itiba spolu s další kolegyní pomáhal v ošetřovně. „Příliv pacientů byl samozřejmě zvýšený. Měsíčně prochází ambulancí tak tři až čtyři sta lidí, teď to bylo sem set.“ Od roku 2006 je v Itibu i porodnice, za dobu tří měsíců, co zde Aleš Bárta působil, se v ní narodilo na půl sta dětí. Během ošetřování nemocných a zraněných pokračovaly i práce na vybudování zubní ambulance, která je těsně před dokončením.

„Doufám, že Keňu budeme ještě dlouho provozovat jako humanitární projekt. Na konci července bych měl odlétat zpět s první skupinou pěti mediků, kteří u nás budou mít stáže. Je to historicky první událost, kdy čeští studenti medicíny mohou takto vyjet do rovníkové Afriky a na vlastní oči vidět tropickou medicínu,“ říká Aleš Bárta k šestitýdennímu pobytu v Keni, který má opět před sebou.(pd)

Více o Keni ZDE: www.pardubicky.denik.cz/kena