Zhruba v polovině května vedení hřebčína v Kladrubech nad Labem vybere stavební firmu, která zajistí generální opravu sedmnácti objektů za 300 milionů korun. Ředitel Jiří Jehlička čeká, že stavební práce začnou v červenci.

Roční zpoždění

Opravy objektů, které jsou často v havarijním stavu, však začnou téměř s ročním zpožděním. Předešlé výběrové řízení totiž nesplňovalo všechna kritéria. Například diskriminovalo firmy z Evropské unie.
„Firmy se hlásí, měli jsme tu prohlídky. Jsou tam nějaké zákonné lhůty, které musíme dodržet, potom by se měla firma dát do práce," nechal se slyšet Jiří Jehlička.
Ačkoliv se práce významně zdržely, o peníze hřebčín nepřijde. Dotace získal z Integrovaného operačního programu. Opravy se týkají čtvrtiny objektů z celkového počtu, které hřebčín vlastní.
Na dokončení má hřebčín čas do konce roku 2014, což je na tak rozsáhlý projekt poměrně málo. Ředitel Jehlička už dříve uvedl, že stavební firma bude muset pracovat „na všech frontách" najednou.

Vyhlídková věž

V projektu se počítá s opravami historického jádra hřebčína, což zahrnuje stáje pro koně, zámek, kostel, bránu s kočárovnou, kapli na hřbitově, bývalou hájovnu nebo vodárenskou věž.
Po dokončení prací se bude muset hřebčín více zaměřit na turistický ruch, což je jednou z podmínek přidělení dotace. Ve vodárenské věži tak vznikne vyhlídková věž a kavárna a hájovna nabídne turistům expozici myslivosti.

Status císařského dvorního hřebčína získalo chovné zařízení v roce 1579, od té doby se datuje jeho založení. V Kladrubech chovají starokladrubského bělouše a ve Slatiňanech starokladrubského vraníka. Obě stáda čítají asi 500 koní. Starokladrubský kůň je jediné původní dochované plemeno v České republice.

Dárek do Anglie

Hřebčín se rovněž proslavil tím, že  svatebním darem za Českou republiku před dvěma lety věnoval britskému princi Williamovi a jeho ženě Kate pětiletého  hřebce Favory Alta XXI.