Zhruba před tři čtvrtě rokem zaslal ministr kultury Václav Jehlička do Paříže dopis s žádostí, aby byl Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem zapsán na seznam památek UNESCO. Jak si česká žádost stojí, v tuto chvíli ministr neví. Pokud by ale uspěla, nebyl by podle Jehličky problém skloubit památku s běžným provozem tohoto chovatelského zařízení

Čekají na verdikt

„Nyní probíhá dlouhý proces posuzování a jen tak to nebude. Záleží to už na UNESCO a ne na nás, ale z naší strany jsme udělali všechno pro to, aby Kladruby na tomto prestižním seznamu byly,“ nechal se slyšet ministr kultury Václav Jehlička, který minulý pátek navštívil Pardubický kraj.

Česká republika ve svém posledním návrhu pro UNESCO podle ministra neuvedla jen Kladruby, ale i další památky. „Můžeme zapisovat jednu památku ročně a v posledních letech bohužel Česká republika nebyla úspěšná, v minulém roce jsme navrhovali papírny ve Velkých Losinách, předtím Slavonice a Třeboňsko. Takže Česká republika stáhla tyto nominace, protože zde hrozilo zamítnutí. A nyní musíme přijmout jinou politiku,“ přiblížil zákulisí Jehlička.
Pokud by se ale nakonec Kladruby přeci jen na vyhlášený seznam památek UNESCO dostaly, zároveň by to určitě zasáhlo do běžného chodu hřebčína.

"Musí se to dát dohromady, to není nic těžkého. Myslím si, že máme řadu památek jiného druhu – měst a podobně, kde probíhá běžný život a přitom jsou to památky. A v tom je právě to kouzlo, že jde o památku, která žije. Má svůj vnitřní život.“

U každé památky zapsané na seznam UNESCO významně stoupla návštěvnost. Národnímu hřebčínu však zcela chybí potřebné zázemí pro návštěvníky. Přitom se Kladruby podle ministrova názoru jednoznačně do budoucna stanou cílovým místem mnoha návštěvníků, ať těch, kteří chtějí jezdit na koních či se zabývají vozatajstvím, ale také běžných turistů, kteří se sem chtějí podívat. „A Kladruby nemají ubytování, potřebnou infrastrukturu, samotný Národní hřebčín nemá kryté haly, které jsou potřeba pro trénink koní a pro to, aby ve špatném počasí se tam vozatajský nebo jezdecký sport mohl provozovat, proto s panem ministrem zemědělství Gandalovičem chceme zkoordinovat náš postup a Kladruby by se měly stát také cílovým místem evropských strukturálních fondů tak, aby to, o čem jsem hovořil, mohlo být vybudováno,“ dodal Václav Jehlička.