„Pro každý obličej existuje klobouk," je přesvědčena Eva Zemčáková, která v Pardubicích prodává a s pomocí své dvorní modistky také vyrábí klobouky. Od léta vzniklo v její dílně několik originálních modelů, jejichž majitelky je hodlají předvést o tomto víkendu během dostihu Velká pardubická. Nad návrhem se zákaznicemi přemýšlí i dva měsíce dopředu.

Originál? Připravte si tři tisíce korun

„To, jak bude klobouk vypadat, záleží na zvolených šatech, na tvaru obličeje budoucí nositelky, na jejích dominantních rysech a na tom, jaký je ta žena typ. Nejen barevný, ale vlastně i povahový. Protože ne každá hlava velký a zdobený klobouk unese. Někdo se vnitřně cítí spíš na lodičku," objasnila Eva Zemčáková. Ale i lodička zdobená tylem a doplněná kostýmkem typ Chanel je podle jejích slov velice půvabná a elegantní varianta, která se dobře hodí nejen na dostihy, ale i na svatby a jiné slavnostní příležitosti. Některé odvážné ženy zase naopak zvolí neobvykle kalhotový kostým a doplní ho pánským kloboukem.

Ženské klobouky zažily velký boom v 18. století, vyjít tehdy na ulici bez pokrývky hlavy bylo téměř nemyslitelné. Zdobily se pery, šálkami i živými květy. Trend se udržel až do počátku 20. století. „Ještě ve dvacátých letech minulého století nosily ženy na ulici klobouky nebo alespoň bavlněné šátky, prostovlasé se téměř neobjevovaly. Ani muži nevycházeli bez klobouků či čapek," uvedla Eva Zemčáková.

V době komunismu začal být klobouk považován za přežitek a zbytečnost. Nyní se postupně vrací do šatníků. Hlavně pak v zimním období, kdy plní svou primární funkci a chrání nositele před chladem.

Dámské klobouky na běžné nošení jsou méně zdobené a spíš civilní. „Přibývá i mladých mužů, kteří si pořizují klobouky. Jsou to obyčejně muži, které takzvaně živí kravata – manažeři, obchodníci, kteří sami zjistili, že ke kabátu se holá hlava nehodí," podotkla Eva Zemčáková.

Ve své dílně už vyrobila i řadu neobvyklých historických klobouků, například pro divadelníky či hudebníky. Naposledy to byl dámský rohový klobouk v zelené a zlaté barvě zdobený pštrosími pery.

Klobouk není jen otázkou stylu a vkusu, ale také financí. Modelový klobouk je originál a stojí od dvou do třech tisíc korun. Ten nejobyčejnější plsťový pro běžné nošení se dá pořídit kolem osmi set korun.

Pavla Roztočilová