Doslova tři týdny na cestách. Takový je na přelomu dubna a května letošní program většiny členů klubů vojenské historie po celé republice. Výročí sedmdesáti let od konce druhé světové války totiž slaví města i obce a zájem o vojáky v dobových uniformách je značný.

Na Brno a Ostravu

Klub vojenské historie (KVH) Pardubice má program nabitý. Za čtrnáct dní na přelomu dubna a května se jeho členové zúčastní sedmi akcí po celé republice. Minulý týden například strávili několik dní na Brněnsku. Kromě přehlídky na náměstí Svobody absolvovali pietní akt v Ořechově, dvě bojové ukázky z osvobození roku 1945 a oslavy v okolních obcích.

„Ve čtvrtek nás čeká celodenní program u příležitosti oslav osvobození města Ostravy Rudou armádou. Náročná je na tom zejména doprava na místo. Vyrážíme totiž i s dobovou vojenskou technikou, která má ale omezené rychlostní možnosti. Do Brna proto řidiči s nákladními vozy vyjížděli už ve dvě ráno, v případě Ostravy, kde program začíná už kolem osmé hodiny, se musí řidiči s technikou vydat na cestu už před půlnocí," uvádí jednatel KVH Pardubice Milan Vinš.

Čestná vozidla

Pardubáci v Ostravě představí vozidla Tatra 111, americký nákladní vůz GMC, Jeep a osobní vozidlo Opel Kadett. Všechna vozidla se zúčastní buď bojových ukázek, nebo slavnostního průvodu.

Těžká nákladní Tatra 111 a Opel Kadett na straně německé, na straně Rudé armády pak vozidla Dodge, Jeep a GMC. Ačkoliv poslední tři jmenovaná vozidla jsou původem americká, do služeb Sovětského svazu se dostala na základě smlouvy o půjčce a pronájmu (Land-lease program materiální pomoci). Obě nákladní vozidla navíc do Ostravy povezou na korbě osobní automobily.

„Navíc obě naše vozidla Dodge budou v Ostravě ve slavnostním průvodu určena jako čestná vozidla pro československé veterány z ostravských bojů," dodává Vinš.