Bohatý výběr odborných i populárně naučných knih, tituly zaměřené na jídlo a vaření, výstavy historických kuchařek či artefaktů ze zrušeného pardubického pivovaru i beseda s gastronomickou novinářkou a foodblogerkou Dagmar Heřtovou. To bude letošní knižní veletrh Zámek plný knih, který se koná na pardubickém zámku v pátek 3. listopadu od 10 hodin do 17 hodin. 

Svoji knižní produkci předvedou česká muzea, galerie, univerzity a vědecké ústavy. „Regionální literaturu přivezou malá východočeská nakladatelství. Knižní novinky představí naživo jejich autoři,“ přiblížil ředitel pořádajícího Východočeského muzea Tomáš Libánek. Pardubické muzeum představí kromě jiného svůj letos vydaný terénní miniatlas Příroda v opevnění. 

Přírodovědci Východočeského muzea v Pardubicích totiž pro návštěvníky připravili krásnou a užitečnou příručku Příroda v opevnění.
FOTO: Přírodovědci představují průvodce po zámeckých valech

„Principem našeho knižního veletrhu je spojovat lidi, kteří si oblíbili knižní kulturu a rádi čerpají znalosti z inspirativních zdrojů. Letos příhodně sloučíme knihu i jídlo dohromady. Námětem XII. ročníku je gastronomie, historie kulinářství, ale i tajemství kuchyně současnosti,“ řekla Nikol Holubová, organizátorka akce a vedoucí muzejního Centra dokumentace sbírek a regionální historie.

Součástí veletrhu budou i dvě minivýstavy. První se jmenuje Vraž tam osm vajec. Návštěvníci uvidí nejstarší kuchařky ze sbírky muzea. Ty nejzajímavější recepty z nich si mohou odnést domů. Druhá výstava představí muzejní přírůstky ze zrušeného pardubického pivovaru – první sud, který se narazil, historické etikety i originální lahve.

Nebude chybět ani ochutnávka Sluneční bárky, tedy piva uvařeného podle nejstaršího piva. To vědci objevili v 3000 let staré bronzové nádobě, nalezené u Kladiny na Pardubicku. Promítat se bude také dokument Kráska z Kladiny. 

Více jsme o filmu psali zde: 

Seznamte se, kráska z Kladiny. Unikátní bronzové vědro z 9. století před Kristem.
Tajemná kráska od Sezemic zazářila na filmovém plátně a okouzlila zahraničí

Nejmenší návštěvníci si užijí gastrodílnu – zkusí si vybavit svoji kuchyni, poznají chutě Evropy, zasoutěží si v kulinářském kvízu a potrápí své čichové buňky v soutěži.

Veletrh uzavře v 17 hodin beseda s milovnicí cestování a dobrého jídla Dagmar Heřtovou, která si bude s moderátorem Jakubem Malým povídat o své letošní novince Vidličkou po mapě… aneb gastronomická odysea a jiná kulinářská dobrodružství.

Program ve Společenském sále
10.00 Slavnostní zahájení
13.00 Východočeské muzeum v Pardubicích: Příroda v opevnění – Valy pardubického zámku
13.30 Historický ústav Akademie věd ČR
14.30 Překladatelské počiny Univerzity Pardubice
16.00 Veduta – knižní novinka s autorem: Ďurčanský Marek – Dvojí obléhání Nymburka
16.30 Představení knižních novinek Univerzity Pardubice

Doprovodný program a výstavy v přilehlém sále
10.00–14.00 Promítání dokumentu Kráska z kladiny pro školy, nutná rezervace na edukace@vcm.cz 
15.00 Promítání dokumentu Kráska z Kladiny pro veřejnost, součástí je i degustace a prodej piva Sluneční bárka