„Koleda ve městě už není to, co bývala. Ještě před deseti lety jsme všude dostávali pravá a nádherně vyzdobená vajíčka, dneska děti přinesou domů většinou nějakého čokoládového zajíce nebo něco podobného, zatímco dospělým lidé nabízejí zpravidla tvrdý alkohol. Myslím, že kouzlo Velikonoc tím trochu pozbývá smysl,“ pravil koledník Martin, který se svým devítiletým synem Honzíkem zrovna obcházel známé v centru Pardubic.

„Další problém je, že většina lidí ve městě ani na pomlázku koledníkům neotevře, což je hlavně u těch, co bydlí v paneláku, docela oblíbený trik. Holky se zavřou doma a dělají, že neslyší zvonek. A nebo úplně odjedou na svátky pryč,“ svěřil se Martin.

„Když jsem chodil koledovat já, měli jsme pak vajíčka, které jsem přinesl z pomlázky, ještě čtrnáct dní po Velikonocích. Teď jsme rádi, když si z nich můžeme alespoň jednou udělat třeba míchaná vajíčka,“ všiml si pardubický koledník.

„Já už koledovat nechodím. To víte, je mi pětašedesát, jsem vdovec a dcera s vnučkou žijí mimo republiku, tak kam bych chodil,“ řekl nám muž korzující o Velikonočním pondělí pardubickou třídou Míru.

„Jako mladík jsem samozřejmě po pomlázce chodil, ale to tenkrát vypadalo úplně jinak než teď. Dneska lidi hledí jenom na to, kdo jim co dá a ostatní je nezajímá,“ dodal.

„Rád jezdím na Velikonoce k babičce. Ta mi dá vždycky spoustu čokolády. Ale ona je teď nemocná a leží v nemocnici, tak jsme zůstali tady. Ale táta za ní odpoledne pojede,“ líčil jedenáctiletý klučina Marek, když s kamarády obcházel byty na Karlovině.

„Letošní Velikonoce šly mimo mě. Ve středu jedu do ciziny, takže jsem měl úplně jiné starosti. Balil jsem a do toho ještě musel zařizovat spoustu věcí kvůli práci,“ uvedl ve spěchu asi čtyřicetiletý muž.

„V neděli jsem byla v kostele, kde jsem si vyslechla velmi pěkné kázání od pana faráře. Je škoda, že dneska už moc mladých ani neví, o čem ty velikonoční svátky vlastně jsou,“ posteskla si starší paní.