Dostihové závodiště v Pardubicích se připravuje na nadcházející sezonu, která začíná v dubnu. Údržbou prochází i stáje, do kterých se vejde přes šest desítek koní.

Výměna oken stájí probíhá v těchto dnech na vyhlášeném závodišti. Stará dřevěná jsou již v takovém stavu, že je bylo nutné nahradit. „V minulé sezoně došlo k tomu, že nám jedno okno vpadlo dovnitř boxu, kde naštěstí nebyl kůň,“ říká ředitel závodiště Jiří Kunát. „Takže nedošlo ke zranění koně. To byla věc, která nás donutila přijmout radikální opatření. Zdraví lidí a koní je pro nás hrozně důležité a uvědomujeme si , že kdyby se taková věc stala v momentu, kdy v boxu je kůň, tak by mohlo dojít k vážnému zranění.“

Dostihový spolek spolu s městem, kterému areál patří, tak začal měnit dřevěná okna za plastová. Podle Kunáta jsou tmavé barvy, imitují dřevo, a tak by nijak neměla narušovat ráz areálu. Přinesou s sebou ale jednu hlavní výhodu. „Výrazně zlepší zoohygienické podmínky ve stájích, protože se jimi nechá ventilovat, ovlivňovat stájové mikroklima. Rámy jsou pevné, snáze se bude moci provádět údržba oken, jejich čištění, tím se zvyšuje i světelnost ve stájích a podobně. Budou mít sklo, ale je dostatečně vysoko, takže nehrozí nebezpečí, že by kůň mohl oknem projít nebo se nějakým způsobem zranit,“ popisuje úpravu Jiří Kunát.

Z celkových osmi stájí jich nyní výměnu oken absolvuje rovných pět. Jejich instalace si vyžádá zhruba 300 tisíc korun. „Druhá část bude probíhat v závěru letošního roku nebo na začátku příští sezony. Samozřejmě se to odvíjí od peněz,“ dodává Jiří Kunát.