Silnici I/36 z Pardubic přes Lázně Bohdaneč využívají řidiči jako zkratku k dálnici D11. Kamiony se tak ale valí přes lázeňské město i další obce na trase a ty už léta usilují o zákaz těžké dopravy. Po letech snažení jim už svítá. Pardubický kraj už se státem došel k dohodě o převodu silnice. Zákaz kamionů ale ještě nejméně rok potrvá.

Krajské zastupitelstvo v září schválilo smlouvu o smlouvě budoucí s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).

„Na základě této smlouvy budeme moci požádat ministerstvo dopravy o vyřazení silnice z třídy první a dát ji do druhé. ŘSD na ní ještě připravuje nezbytné investice. Zejména dobudování křižovatky v Pardubicích u Globusu a viadukt nad tratí. To se pravděpodobně bude dít v příštím roce, nyní už proběhla přeložka horkovodu. Je třeba se vypořádat i s převodem pozemků pod silnicí, vypočítává Ladislav Umbraun, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Pardubického kraje.

„Silnice musí přejít do majetku kraje ve vyhovujícím technickém stavu, takže čekáme na nutné investiční akce ŘSD. Krom zmíněné přestavby křižovatky jsou to opravy povrchu, nebo vyřešení mostu, který pod silnicí prochází v areálu semtínské chemičky a je ve špatném technickém stavu. V prvním úseku od dálnice D11 po odbočku na Černou u Bohdanče, by měly příští rok začít vznikat zklidňovací dopravní prvky jako kruhové objezdy. Jednáme i o položení tichého krytu v Bohdanči a Rohovládově Bělé,“ říká Miroslav Němec, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje, která silnici od státu převezme.

Ilustrační foto
Podepsáno. Letní kino zůstane u Labe

Samotný zákaz vjezdu kamionů, po kterém obce touží, ale přijde až naposled. „Připravovat dopravní opatření samozřejmě můžeme paralelně, ale teprve až bude silnice plně a se vším všudy v majetku kraje a doběhnou všechny lhůty, je teprve možné celou věc dotáhnout,“ dodává Ladislav Umbraun.

Zákaz vjezdu kamionů vyhlíží netrpělivě i dotčené obce. V Lázních Bohdaneč totiž kamiony duní přímo přes náměstí, kde sídlí i léčebné lázně.

„Ty snahy o zákaz nákladní dopravy jsou velmi intenzivní poslední čtyři roky, ale ta historie je samozřejmě ještě delší. Teď už to snad nějak vydržíme. Silnice v Šípkově ulici, která prošla rekonstrukcí před deseti lety, už je nadměrnou dopravou zase rozbitá. Čeká nás tedy znovu její rekonstrukce, při které by nám tam měl být už položen takzvaný tichý asfalt,“ říká starosta Lázní Bohdaneč Miloš Karafiát.