„ŘSD uzavřelo smlouvu na realizaci stavby I/36 Pardubice, Trnová - Fáblovka - Dubina za nabídkovou cenu 1,4 miliardy korun bez DPH. Realizaci stavby plánujeme zahájit ještě do konce letošního roku,“ potvrdil generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Zkratka z Trnové na Dubinu má být hotová za tři roky.

Stavba se několikrát odložila. Tendr na vybudování čtyř kilometrů nové komunikace doprovázely komplikace a trval téměř dva roky. Soutěž se postupně protáhla kvůli chybám v dokumentaci, růstu cen materiálů i květnovému hackerskému útoku na počítačové systémy ŘSD, kvůli němuž organizace nemohla otevřít obálky s nabídkami.

Zdroj: Youtube

Jde o největší zakázku stavěnou metodou Design&Build v České republice, to znamená, že stavební firma má v tomto typu zakázky na starosti i zhotovení projektu. Uchazeče organizace vybrala už před dvěma měsíci. „ŘSD v náročném výběrovém řízení vybralo vícekriteriálním hodnocením nejvýhodnější nabídku,“ informoval v září Mátl s tím, že pokud neúspěšní uchazeči nepodají námitky, stavět se začne v průběhu října tohoto roku. Jenže firma, která ve výběrovém řízení neuspěla, soutěž opravdu napadla. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla se námitku podařilo vypořádat zhruba za měsíc, až poté mohly obě strany smlouvu podepsat.

Stavba “I/36 Pardubice, Trnová - Fáblovka - Dubina”, která byla vypsána v režimu D&BStavba “I/36 Pardubice, Trnová - Fáblovka - Dubina”, která byla vypsána v režimu D&BZdroj: ŘSD

Řidičům ušetří čas

Klíčová stavba severovýchodního obchvatu má odlehčit dopravě ve městě. Nedočkavě ji vyhlížejí nejen řidiči, ale i magistrát a kraj. Záměr je schválený už od roku 2006. Projekt musel postupně získat územní rozhodnutí, stavební povolení, projít archeologickým průzkumem i soudem o vyvlastnění pozemků. „Jedná se o veledůležitou stavbu pro odklonění dopravy, a to nejen té nákladní, z centra Pardubic,“ poznamenal před časem náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

Zhruba čtyřkilometrová spojka usnadní řidičům průjezd od Hradce Králové směrem na Sezemice a Dašice. Stavba bude začínat na stávající křižovatce u Globusu, pokračovat má kolem Fáblovky a dále se napojí na kruhovou křižovatku na Dubině v ulici Na Drážce a na výpadovku na Sezemice a Holice. Řidičům má silniční přeložka především ušetřit čas průjezdu krajským městem.

Na úseku dálnice D35 Časy-Ostrov probíhají práce na protihlukové stěně.
Obchvat Pardubic v problémech. Metrostav kvůli verdiktu soudu v soutěži skončil

Součástí bude most přes Labe, který povede v místě u slepého ramene řeky a spojí sídliště Cihelna a Dubina. Stavbaři mají vybudovat také dvě nové okružní křižovatky, podchod pro pěší i protihlukové stěny. Na nové trase silničáři počítají s čtyřpruhovou a směrově rozdělenou komunikací. Vyvést tranzitní dopravu mimo centrum se podle projektu podaří, až bude hotový celý obchvat.