Pardubická třída Míru se mění před očima. Některé změny ovšem na první pohled viditelné nejsou. Třeba to, že pod novou dlažbou jsou umístěny tři nové velkoobjemové podzemní kontejnery na tříděný odpad.

Kontejnery budou obyvatelům města k dispozici současně s otevřením bulváru letos na jaře. „Občané našeho města jsou zvyklí třídit odpad. Ve městě jsou tyto kontejnery de facto všude. Proto jsme se rozhodli dát zelenou podzemním kontejnerům na tříděný odpad, a to rovnou v centru Pardubic. Vzhledem k rekonstrukci třídy Míru bylo navíc jasně rozhodnuto, kam pilotní kontejnery s nadzemními otvory na sklo, plasty a papír umístíme," uvedl náměstek pardubického primátora Jiří Rozinek (ČSSD).

Kontejnery o objemu zhruba tři tisíce litrů jsou asi třikrát větší než běžné kontejnery. Jejich konstrukce včetně výklopného systému tedy vyžaduje poměrně velký prostor bez inženýrských sítí, který se na třídě Míru, také vzhledem k rekonstrukci, nabízel.
Kontejnerový systém bude v péči Služeb města Pardubic, sběrné nádoby na papír a plasty budou vyvážet jednou za týden, na sklo jednou za 14 dnů.

Hydraulická ruka

A jak se vlastně kontejnery vysypávají? „Při naplnění kontejneru po nějaké době přijede speciální vozidlo, které je vybaveno hydraulickou rukou. Ta kontejner vyzvedne z podzemí na korbu vozidla a vysype jej," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča.

Radnice věří, že se podzemní nádoby osvědčí. „Lidé ve městě odpad třídí – množství vytříděného odpadu nám rok od roku roste, takže věříme, že stejně jako jinde v Evropě, kde už tento systém podzemních kontejnerů funguje, nebudeme mít ani v Pardubicích problémy," konstatoval Miroslav Míča.