Kontroverzní reklama Východočeského muzea v Pardubicích na trolejbusech královéhradeckého dopravního podniku už jezdit nebude.

O změnu nestáli

Královéhradeckému dopravnímu podniku i vedení města se nelíbilo heslo „Nudíte se v Hradci? Zámek Pardubice!" a vozy z provozu raději odstavil.
V pátek dopravní podnik navrhl změnu na „Nudíte se? Poradíme! Zámek Pardubice".

Muzeum však tuto nabídku odmítlo. „O takto pozměněnou reklamu nestojíme, neboť ztrácí svůj smysl," konstatoval ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek, který paradoxně žije v Hradci Králové.
Reklama a následný spor měl velký mediální ohlas. Jen na sociálních sítích jej komentovala a sdílela řada lidí.

„Reklama k našemu překvapení i díky postoji královéhradecké radnice oslovila statisíce lidí a z našeho pohledu už splnila svůj účel na 1000 procent. Zároveň si stojíme za tím, že není urážlivá," poznamenal Tomáš Libánek.

„Velmi nás zklamal přístup hradeckého dopravního podniku, když trolejbusy s reklamou odstavil a trval na změně sloganu. Navrhli jsme tedy jeho vedení, že objednávku zrušíme. Ve středu s tímto návrhem hradecký dopravní podnik souhlasil," nechal se slyšet ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.

„Nerozumíme přístupu hradeckého dopravního podniku, neboť reklama se setkala mezi většinou veřejnosti i odborníky s jednoznačně kladným ohlasem," pokračoval Tomáš Libánek.
Jiného názoru však bylo vedení Hradce Králové.

Primátor Zdeněk Fink se například v médiích vyjádřil, že „výrobky nebo služby, které se obtížně prodávají, z nějakých důvodů spadají do spodních pater reklamy, a to je asi ten případ".
Rovněž náměstkyně hradeckého primátora Romana Lišková tvrdila, že brala vážně výhrady obyvatel města.

Naopak hejtman Pardubického kraje Martin Netolický reklamu chválí. Nechápe, koho mohly urazit dvě reklamy či spíše dva větší plakáty ve vozidlech městské hromadné dopravy.

Vtipná reklama

„Z mého pohledu šlo o vtipnou a nenásilnou formu kampaně, která měla upozornit na perlu, s níž se nejen Pardubice, ale celý náš kraj může pyšnit," uzavřel hejtman Pardubického kraje.