Nemocnice jich mají jen sporadické množství a došlo tak i na případy, kdy sestry dostaly zákaz používat je mimo určité zákroky.

„Nechci vidět chodit personál s navlečenou ústenkou po chodbách a po oddělení,“ vyzvala vrchní sestra z Chrudimské nemocnice kolegy. K podobným situacím dochází i v jiných nemocnicích, které spadají pod Nemocnice Pardubického kraje. „Je vrchol, když vedení zakáže používání ústenek. Přála bych si, aby i oni měli možnost ošetřovat nemocné bez ochranných pomůcek a pak šli domů v klidu za svojí rodinou. Bez obav a strachu,“ řekla jedna ze sestřiček z Pardubic.

Nemocnice bez roušek

„Před dvěma dny byla situace katastrofální, venku všichni nosili ústenku, ale v nemocnici ji nikdo neměl,“ popsala sestřička z nemocnice v Chrudimi. „Nemáme se jak chránit, máme minimum dezinfekce, dostaly jsme spoustu pokynů, jak se chránit, ale roušky žádné,“ přidala další s tím, že vedení navíc sestry stresuje zbytečnostmi. „Chodí nás kontrolovat manažerka kvality, jestli máme jmenovky. Šije do nás a podává stížnosti výš, ale nic jiného je nezajímá,“ dodala. V nemocnici v Litomyšli si sestry roušky šily na noční.

Situace se zlepšila až ve čtvrtek s novým nařízením vlády. „Přišla jsem do práce a všechny zdravotní sestry měly ústenky. Sice jich je málo, já ji mám na puse už třetí den, ale věřím, že se to zlepší,“ řekla zdravotní sestra z Chrudimi. Podle ní se i zvýšila bezpečnostní opatření v nemocnici. Doplňuje se dezinfekce a u vchodu stojí studenti, kteří filtrují pacienty přicházející na ambulanci.

Zdravotníci s napětím čekají, jak se bude epidemie dál vyvíjet. „Všichni jsou nervózní a bojí se, co bude. Štve nás neinformovanost, nikdo nic neví, vše se mění z minuty na minutu,“ řekla další zdravotní sestra. Nemocnice se do uzávěrky k problematice nevyjádřila.

Ilustrační foto
Děkujeme, dáme to! Pošlete i vy svůj vzkaz lidem v první linii
Města a obce po celém Pardubickém kraji dezinfikují zastávky, dětská hřiště a další frekventovaná místa. Pomáhají jim hasiči.
ON-LINE: Koronavirus v Pardubickém kraji