Pardubičtí zastupitelé by měli ve čtvrtek rozhodovat o koupi spalovny
 v Rybitví, kterou chce obnovit společnost AVE CZ. Firma městu spalovnu nabídla za 35 milionů korun. Radní koupi doporučili, ale opoziční politici tuto cenu považují za neadekvátní.

„My nákup nepodpoříme. Město nemůže sanovat nepovedený podnikatelský záměr. Firma AVE koupila spalovnu za 17 milionů a nyní po nás chce 35 milionů. Znalecký posudek přitom říká, že cena pozemku a chátrajícího objektu je asi šest milionů," nechal se slyšet opoziční zastupitel Petr Klimpl (ODS).

Podle pardubického primátora Martina Charváta (ANO) ale vyjednávání o ceně nepřicházelo v úvahu.

„Kolegové nepochopili podstatu věci. Je to nabídka, kterou nám učinila firma AVE a my nyní musíme rozhodnout, zda ji přijmeme nebo ne. Teprve poté můžeme třeba sestavit vyjednávací tým o jiné ceně," vysvětlil Martin Charvát.
Některým politikům vadí především fakt, že pozemky na katastru jiné obce jsou pro Pardubice v podstatě nevyužitelné.

Podle opozičního zastupitele Petra Klimpla by navíc 35 milionů nebyly jediné náklady, které by město se spalovnou mělo. „Je nutné počítat s částkou za zbourání spalovny a sanaci pozemků pod ní. Poté, co Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl vydání integrovaného povolení, se navíc hodnota celého projektu AVE CZ přiblížila nule," dodal Petr Klimpl.

PODAJÍ DOVOLÁNÍ

Společnost AVE CZ ovšem záporné rozhodnutí krajského úřadu interpretuje jinak. „Rozhodnutí kraje nám paradoxně přineslo možnost, jak projekt spalovny nadále rozvíjet. Konečně máme v ruce dokument, který nám umožní dovolat se našich práv.

Abychom mohli stanovisko EIA napadnout, potřebovali jsme dokument, který bude potvrzovat, že právě EIA znemožňuje vydání integrovaného povolení. Nyní už tak můžeme podat dovolání 
k ministrovi životního prostředí. Pokud bychom u ministra neuspěli, obrátíme se na soud," sdělil po vynesení verdiktu obchodní ředitel AVE CZ Aleš Hampl.

Proti odkoupení spalovny za současnou cenu se ale staví třeba i jeden ze zakladatelů spolku Stop spalovně a pardubický zastupitel Jan Linhart (Patrioti Pardubic).

„Myslím, že zastupitelstvo by mělo přijmout dvě usnesení – že spalovnu odkoupí, ale zároveň, že se vedení města pokusí vyjednat výhodnější cenu. Ta současná se mi vůbec nelíbí. Rada navíc ignoruje názor komise pro životní prostředí, která rovněž navrhuje nové jednání o ceně," řekl Jan Linhart s tím, že cena by podle něj měla být do deseti milionů korun. Dalších až 25 milionů by totiž mohla stát sanace.

Otázkou je, zda se problematika spalovny vůbec dostane na program čtvrtečního zastupitelstva. Poměrně obsáhlý materiál totiž prý zastupitelé dostali pozdě. „Obdržel jsem materiál až v pondělí. Nevím, zda tento bod na program zastupitelstva dnes vůbec zařazovat. Mnozí kolegové mi říkali, že si to ani nestihli celé prostudovat," řekl Petr Klimpl.

„Společnost AVE CZ urgovala, abychom dali nějaké stanovisko k jejich nabídce. Nabídka se projednává už tři čtvrtě roku," prohlásil primátor Martin Charvát
 s tím, že zařazení bodu bude ve čtvrtek ještě projednávat 
s předsedy zastupitelských klubů.