„Je úžasné, když se tu ve tři hodiny odpoledne rozrazí dveře a přijedou na kávu nebo koktejl maminky s kočárky. Do kuřácké restaurace by tak často asi nezavítaly. A večer sem chodí na večeři celé rodiny s dětmi. Vyhledávají nás, když se tu nekouří,“ řekl šéf proslulé nekuřácké restaurace v Rychnově nad Kněžnou František Šeda.

Osmiletá existence podniku se 40 místy vyvrací obavy řady restauratérů, že po zákazu kouření by mohli kvůli odlivu hostů zavřít. Bývá tu tak narváno, že kvůli rezervaci je sem potřeba volat nejméně čtrnáct dní předem. Kuřáky odsud přitom nevyhání. Mohou si zapálit na předzahrádce.

„Přikázat ale zákonem šmahem všem hospodám, aby byly nekuřácké, by však nebylo rozumné,“ dodává Šeda.
Nekuřáckých podniků se v posledních letech objevilo na východě Čech hned několik. Jejich výhodou je, že dokážou přilákat jinou klientelu.

Většina hostinských se však zákazu kouření obává. „Je to likvidační opatření, klesnou tržby. Kde je svoboda podnikání? Ti, kterým kouř vadí, přece můžou chodit do nekuřáckých provozoven,“ zlobí se šéfka chrudimského cechu podnikatelů v pohostinství Zdena Slejšková.

Zákon, který teď připravují poslanci, ale tak daleko nejde. Zákaz kouření by se měl vztahovat pouze na bary, kde nelze stavebně oddělit kuřáckou a nekuřáckou část. Venku na zahrádkách by se mohlo kouřit dál bez omezení.

Pozitivní zkušenosti potvrzuje i šéf nekuřáckého baru v Trutnově. „Kšefty by asi byly větší, kdyby se tu mohlo kouřit. Je pravdou, že po hospodách `kalí` víc kuřáků než nekuřáků. Ale chtěli jsme to zkusit a zatím se nám daří. Navíc jsme všichni čtyři provozovatelé nekuřáci. Smrdět a být načichlí kouřem jsme opravdu nechtěli,“ řekl jeden z nich, Martin Jelínek.