Hledejte řešení, nevyhrožujte…
Chodíte na zápasy v dresech nebo vybaveni šálou? Pak možná vám vzkazují fotbaloví „fanoušci", že vás klidně zbijí nebo okradou, když se jim bude chtít. Barvou svého týmu je totiž provokujete tak, že na to mají vlastně právo. Je to asi stejná logika jako omlouvat znásilnění tím, že šlo o hezkou holku. Stejné je to i s chozením do redakce a vyhrožováním o tom, že příště…

Vážení, začneme se zase chovat jako lidi. Jak v případě Pardubic, tak Hradce.
@ Jiří Sejkora

Krádež vlajky pardubického hokejového fanklubu při pátečním derby dál štěpí fanouškovskou základnu pardubického hokeje. Mezi příznivce hokeje se začali čím dál víc zapojovat fotbaloví příznivci. Na jedné straně to fandění na pardubické Jižní tribuně oživilo. Na straně druhé to ale dělá i zlou krev. Na hokeji tak dochází ke střetu dvou kultur – fotbalové a hokejové.

Krádež vlajky

Zřejmě hradečtí fotbaloví chuligáni v pátek při děkovačce zvládli ukrást ze srdce pardubické Jižní tribuny obří vlajky pardubických fanoušků. Událost začala řešit policie a vyřešila ji poměrně rychle. V úterý večer vlajky zabavila na fotbalovém stadionu v Hradci Králové.

„Policisté zajistili dvě pardubické vlajky, které byly odcizeny minulý týden pardubickým fanouškům na hokejovém utkání v Pardubicích. Vlajku se symbolem bílého koně vystavili hradečtí fanoušci jako svoji trofej, v rámci zvyklostí mezi fanoušky, vzhůru nohama na fotbalovém stadionu v Hradci Králové, kde se konalo fotbalové utkání mezi FC Hradec Králové a FC Viktoria Plzeň," uvádí mluvčí královéhradecké policie Lenka Burýšková.

Fotbaloví ultras z Pardubic po derby zveřejnili prohlášení, v němž ujišťují hradecké ultras, že oni policii pomáhat nebudou. Mimo jiné se v něm píše i toto: „Ultras Pardubice zastávají názor, že každý, kdo jde na jakékoliv utkání (u derby to platí dvojnásobně), by měl zodpovídat za své věci. Tudíž, když si někdo nedokáže ubránit svojí šálu, tak by si ji na zápas neměl brát…".

Je to jiný sport…

„Patří takové chování, jako jsou krádeže vlajek, na hokej? Možná, ale zvykem to nebylo. Naposledy snad před patnácti lety. Ale i tehdy se tyto fotbalové móresy řešily někde úplně stranou," vzpomíná emeritní předseda pardubického hokejového fanklubu Karel „Karlos" Klodner, i když i on připouští, že doba se mění.

Vedení pardubického hokejového klubu chce také před příštím vzájemným zápasem Pardubic a Hradce iniciovat společnou schůzku obou klubů a zástupců policie, aby nepokračoval růst napětí mezi fanoušky obou klubů.
„Krádež vlajky je potupa. Hokejoví příznivci ale celou tu situaci berou jinak než ti fotbaloví. Mezi hokejovými fandy takové zvyky nejsou, to je jiný sport. Předpokládám, že zvolené řešení s policií v dané chvíli bylo asi to nejlepší, co mohli udělat," dodává.

Najdou kompromis?

Osobně není ani proti přítomnosti fotbalových fanoušků na hokeji. „Neodsuzoval bych je. Spíš bych hledal průnik názorů, společná řešení. Trochu těm fotbalovým rozumím, ale hokej je přece jen o jiném fandění. Pokud se tyto dvě skupiny domluví na kompromisu, mohlo by to fungovat. Přijde mi ale, že ten kompromis zatím nikdo ani nechce hledat," uzavírá Karel Klodner.

Komentář @ Pavla Ryšavého :
STOP násilí v hledišti!
Původně jsem tady chtěl psát o hokejových rváčích, ale nakonec vyhrálo jiné téma. Vlastně taky rvačky a provokace. Jenže tyhle na hokej nepatří.
Poslední derby mezi Pardubicemi a Hradcem mě hodně zklamalo. Ne hokejem, ale tím, co se dělo před halou a na tribunách.
Líbí se mi, když se všechno drží na úrovní a fanoušci se neškodně hecují. Jednou vytáhne transparent „strana A", podruhé „strana B". Ani peprnější pokřiky na soupeře mi nevadí. Hokej není mateřská školka, tohle k velké rivalitě patří.
Ale rvačky a násilí? Ne, to ani náhodou. Chápu, že dav dodává sebevědomí, nafukuje svaly a někdy i ubírá IQ. Ale chtít někoho zmydlit jenom proto, že má na sobě jiné triko. Znáte vůbec nějaký pitomější důvod?
Jednou velký hrdina zapálí hradeckou šálu, jen aby ho ti zatracení „Mechováci" viděli. Pak další jura přiběhne k zábraně, vrazí hradeckému příznivci pěstí a uteče. Fans Mountfieldu zase musí celou dobu hlídat těžkooděnci, aby cestou z nádraží nezbourali město. Pánové, sorry, ale vážně si myslíte, že na tyhle stupidity je někdo zvědavý? Hráči rozhodně ne.
Uvědomte si, že vy chodíte na zimák dívat se na ně. Ne oni na vás.
Tentokrát přibylo i strkanic v sektorech na sezení. Kolem sedí děti, další nevinní lidé a klepou se, aby taky jednu neschytali. Co bude příště? Oba tábory by si měly hodit na hlavu studený hadr. O tomhle, jak říkáte „support" (podpora), opravdu není.
Co mě ale pobavilo, tak informace, že Hradec lstí otočil ze skladu v ČEZ Areně obří pardubickou vlajku. Ano, trestný čin. Ale také hloupost Pardubic, že si nechají odcizit svoji největší svátost. Vlajka má být poklad, na který nesmí nikdo sáhnout, ne jenom kus nějakého hadru. Bacha, aby příště hradecký Copperfield nenechal zmizet třeba rolbu, nebo mantinely…