Třetinu peněz firmě, v níž má podíl, půjčí kraj ze svého. Změnu způsobu financování schválili krajští zastupitelé.

Terminál by mohl stát až 300 milionů

Letištní terminál se má začít stavět letos, stát by mohl až 300 milionů korun. Investici má splácet společnost EBA, kterou ze dvou třetin vlastní město Pardubice a ze třetiny kraj. Město bude ručit ve výši svého podílu směnkou. Kraj zaplatí třetinu nákladů ze svého rozpočtu a EBA mu bude půjčené peníze splácet. Bude-li na to mít ovšem peníze.

„Původně nepřicházelo v úvahu, že by se počítalo s financováním ze strany vlastníků. Vše měla splatit firma EBA z vydělaných peněz. Za poslední dva roky se ale hospodaření EBA propadlo o desítky milionů korun," konstatoval náměstek hejtmana a krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek (SPO).

Podle něj vyjde levněji, když si investor nebude muset brát tak vysoký úvěr.

Banka změnila podmínky smlouvy

Kvůli špatným výsledkům letiště také financující banka nedávno změnila podmínky smlouvy. Zvýšila svou marži a nově požaduje také zástavní právo za pozemky, na kterých bude terminál stát.
Pro letošek má Pardubický kraj v rozpočtu na investici 30 milionů korun, ve výhledu na další dva roky počítá s dalšími 30 miliony.

Pokles pasažérů: Úbytek Rusů

Zbývajících 42 milionů korun bude muset najít v rozpočtu příštího roku a v rozpočtovém výhledu na léta 2018 a 2019.

Letiště loni přepravilo 57.830 cestujících, meziročně zhruba o 63 procent méně. Počet pasažérů klesl přibližně na hodnoty z roku 2010.

Úbytek ruské klientely zaznamenalo letiště druhým rokem. Společnost EBA v letech 2014 a 2015 vykázala ztráty, má ale nerozdělené zisky z minulých let.