Sportovní gymnázium
Předchůdce Sportovního gymnázia – Sportovní škola Pardubice vznikla v roce 1984. Do současné podoby se transformovala v roce 1993 a od roku 2001 je jejím zřizovatelem Pardubický kraj. Posláním školy je vytvářet podmínky pro optimální spojení výuky a sportovní přípravy s důrazem na zdravotní zabezpečení. Systém školy je otevřený a během roku je možno doplňovat třídy sportovně nadanými žáky z jiných středních škol s odpovídajícími studijními, sportovními a zdravotními předpoklady.
Mezi slavné absolventy patří například hokejisté Milan Hejduk nebo Petr Průcha, kanoista Martin Doktor, basketbalista Jiří Welsch či handicapovaná plavkyně a cyklistka Tereza Diepoldová.

Krajští politici se letos chystají investovat šest milionů korun do budovy Sportovního gymnázia Pardubice. Je to překvapivý obrat, jelikož ještě před pár týdny pověřilo vedení kraje ředitele gymnázia Martina Kubrychta, aby pro školu hledal jiné místo.
Nyní se ovšem Sportovní gymnázium Pardubice podle informací z krajského úřadu dočká nejen potřebné výměny oken u učeben a kabinetů, ale kraj zaplatí i nová sociální zařízení a bude investovat rovněž do zázemí pro regeneraci mladých sportovců v suterénu školy.

Do školy investují šest milionů korun

„Investice by se měla pohybovat do šesti milionů korun. Použijeme na to vlastní finanční prostředky," sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který si školu v doprovodu ředitele prošel od sklepa až po půdu.
„Zejména výměna oken uleví rozpočtu školy podle odhadů až statisíce korun na provozu. Domluvili jsme se s panem ředitelem na dalším postupu tak, aby byly stavební práce hotové již pro nový školní rok. Je to jednoznačný signál, že kraj s touto jedinou a prestižní sportovní školou v regionu počítá," konstatoval Martin Netolický.

Na vedení kraje se snesla vlna kritiky

Na posledním jednání krajských zastupitelů to ovšem vypadalo, že kraj sice počítá s existencí školy, avšak v jiné budově. Snesla se na ně za to ovšem vlna kritiky.
„Škola nemá finanční problémy. Vím, že budova gymnázia není v dobrém stavu, ale opravy by bylo možné dělat po etapách. Přestěhováním se problém nevyřeší, muselo by se totiž investovat do sportovišť," podotkla zastupitelka za ODS Jana Smetanová.

Podle náměstkyně hejtmana zodpovědné za školství Jany Pernicové (ČSSD) by se ale do školy muselo investovat asi 40 milionů korun. „Takovou přístavbu není v současnosti možné realizovat. Navíc ne všechny opravy se dají dělat za přítomnosti žáků. Současný stav budovy už bohužel neodpovídá základním hygienickým požadavkům," vysvětlila na prosincovém jednání Jana Pernicová.
Zpráva o tom, že krajští politici změnili názor, pochopitelně potěšila ředitele Sportovního gymnázia Pardubice Martina Kubrychta.

„Napnul jsem síly, aby se mi podařilo rozhodnutí politiků zvrátit. Mám velkou radost, že se naše škola nebude stěhovat a získala tak jistotu do budoucnosti," prohlásil Martin Kubrycht.
Dnes by měl mít ředitel „sporťáku" jednání s pracovníky investičního oddělení krajského úřadu. Měl by s nimi probrat, které opravy jsou nejpotřebnější a na které v krajském rozpočtu budou peníze. „Konečně budeme moct uskutečnit opravy, které se už léta odkládaly," dodal ředitel gymnázia.

Vybudovat by mohli i novou vířivku

Kromě oken a sociálního zařízení tak možná mladí sportovci dostanou i lepší prostory pro regeneraci. Nyní mají v suterénu k dispozici saunu pro regeneraci svalů, které jsou zatěžovány při sportovních výkonech.
„Prostor nabízí možnost vybudování vířivé vany. Ta by mohla nahradit stávající saunový bazének, jehož provoz je pro školu i co se týče dodržování hygienických podmínek velmi náročný. Zázemí pro regeneraci vrcholových sportovců je velmi důležité, nová vířivka by mohla podmínky pro rozvoj talentované mládeže posunout zase o kousek dále," sdělil hejtman Martin Netolický.