Kraje slaví letos patnácté výročí svého vzniku. Nové samosprávné celky začaly fungovat v roce 2000, kdy se do čela Pardubického kraje postavil první hejtman Roman Línek.

Pardubický kraj chce při této příležitosti připomenout veřejnosti všechny oblasti, které jsou v jeho kompetenci, a při speciálních událostech navíc upozornit na činnost svých příspěvkových organizací. Na dnešní den je proto připraven Den otevřených kulturních institucí. Všechny výstavy a akce budou po celý den pro veřejnost zdarma.

„Zřizujeme celkem šest kulturních institucí – čtyři muzea, galerii a knihovnu. Na jejich provoz jde z rozpočtu kraje každý rok přibližně 75 milionů korun a další finance se nám daří získávat na potřebné investice. Vlajkovou lodí je pro nás samozřejmě Zámek Pardubice, který se za poslední léta podařilo vrátit do jeho téměř zapomenuté renesanční krásy. Tam bychom chtěli v nejbližší době dokončit obnovu hospodářských stavení," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Happening studentů

Právě na nádvoří pardubického zámku se už dnes dopoledne uskuteční happening studentů Gymnázia Dašická a základní školy z polabinské „trojky" na aktuální téma z hadí říše, spojené se svátkem svatého Jiří (24. dubna).

Námět souvisí také s výstavami Východočeské galerie, které se věnují ztvárnění vztahu člověka a přírody.

Hadi a štíři z montážní pěny budou tentokrát vylézat ze zámeckých studen a studenti budou soutěžit o nejlepší selfie na Facebooku.

Odpoledne od 13 do 15 hodin udělají tečku za tématem pracovníci Východočeského muzea a jejich hosté – chovatelé skutečných hadů.

„Kromě toho mohou všichni zdarma zavítat i do expozic a nových výstav. Z novinek je to například Příběh jablonecké bižuterie na zámku nebo Svět, který se směje s malířem Františkem Tichým v Domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí," vysvětlila Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů pardubického krajského úřadu.

Krajská knihovna si přichystala na tento slavnostní den novinku – zahájení provozu takzvaného biblioboxu. Díky němu budou mít čtenáři možnost vracet přečtené knihy nepřetržitě, kdykoliv se jim to hodí. Kromě toho připravila knihovna odpolední výtvarnou dílnu pro rodiče s dětmi v prostorách dětského oddělení a vernisáž výstavy s názvem Zajímavé události ze života Pardubického kraje. Komentované prohlídky nabídne zájemcům v 10, 13 a 16 hodin.

Za 15 let se v kraji vystřídalo pět hejtmanů ze tří stran

ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Tyto politické strany se mohou pochlubit tím, že z jejich řad vzešel hejtman Pardubického kraje.

Za 15 let se jich v čele kraje vystřídalo pět.

Prvním hejtmanem Pardubického kraje byl Roman Línek (KDU-ČSL), který je ve vedení kraje dosud. V jeho čele však byl jen v letech 200 až 2004. V letech 2006 až 2009 byl Línek prvním místopředsedou lidovců. V současnosti působí na krajském úřadu jako první náměstek hejtmana, který je zodpovědný za zdravotnictví. Zvolen byl za Koalici pro Pardubický kraj.

V roce 2004 ho na nejvyšším krajském postu vystřídal Michal Rabas z ODS. Tomu byla ovšem v roce 2006 diagnostikována rakovina, takže ho na postu hejtmana zastupoval Roman Línek. Rabas se pak do čela kraje ještě nakrátko vrátil, ale v listopadu 2007 vážné nemoci ve věku pouhých 43 let podlehl.

Rabase nahradil ve funkci jeho stranický kolega Ivo Toman, který byl hejtmanem jen zhruba devět měsíců. Po svém konci na krajském úřadu byl vládou jmenován zmocněncem pro výstavbu rychlostní silnice R 35. V srpnu 2010 pak získal funkci náměstka ministra dopravy, ze které byl v říjnu 2012 odvolán kvůli problémům se startem nového registru vozidel.

Poté přebrali hejtmanskou štafetu politici ČSSD. Po volbách v roce 2008 se hejtmanem stal Radko Martínek. Ten měl v té době za sebou již bohatou politickou kariéru. Působil totiž již ve funkcích starosty Moravské Třebové, poslance či dokonce ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Paroubka. V krajských volbách v roce 2012 svůj mandát ze zdravotních důvodů neobhajoval, ale v témže roce se stal novým senátorem za Svitavsko.

Jeho nástupcem se v roce 2012 stal současný šéf kraje Martin Netolický. Ten byl o rok dříve pověřen vedením krajského zdravotnictví a v ostrém boji o hejtmanský post uvnitř sociální demokracie porazil Jana Tichého. Vystudovaný právník se tak ve svých třiceti letech stal nejmladším hejtmanem v historii českých krajů.  

Anketa Deníku: Potřebujeme kraje?

Martin Kolovratník, poslanec:

Kraje rozhodně mají smysl. Myslím, že rozdělení republiky na tyto územní celky určitě bylo správné. Kraje jsou lidem blíže a znají místní poměry a problémy. Dobře to je vidět například v dopravě, kdy se kraje o silnice druhé a třetí třídy snaží starat, jak nejlépe mohou. Spoustu pozitivních příkladů by se dalo najít i ve zdravotnictví nebo
v neziskovém sektoru. Potíž je v rozpočtovém určení daní, které rozhodně není ideální.

Michal Mareda, zpěvák pardubické skupiny Vypsaná fiXa:

Nevím. Asi to moc nedokážu posoudit. Za největší přínos krajů považuji to, že když se vracíme s kapelou z nějakého koncertu zpátky domů do Pardubic a já vidím ceduli Pardubický kraj, tak vím, že už budu brzy doma. To mám pak radost z těch značek. Díky nim mám pocit, že už jsem opravdu blízko. Jinak z pozice hudebníka jsem o tom, zda jsou kraje potřebné, nikdy moc nepřemýšlel.

Monika Janků, Miss aerobik 2007:

Ano, podle mě kraje určitě potřebujeme. Osobně vznik krajů a rozdělení republiky na jednotlivé regiony hodnotím pozitivně. Lidé tak díky tomuto rozdělení mají možnost více se angažovat a podílet na rozhodování o nejrůznějších věcech, které se týkají regionu, v němž žijí. Věřím, že smysl a fungování krajské samosprávy tak byly naplněny. Je to lepší, než kdyby vše bylo řízeno jen z Prahy.