Nikdo neví.

Oba zdejší kraje – Pardubický a Královéhradecký – otevřely své úřadovny v nově zprovozněném Českém domě v centru Bruselu ve čtvrtek. Své zastoupení tu mají i další kraje, velvyslanectví a jiné úřady.

Kraje mlží i kolem tak jasné položky, jakou je měsíční plat úředníků, kteří pro ně v Bruselu pracují. „Odvíjí se to podle tabulkových platů zahraničních pracovníků,“ řekl Radek Václavík, který v Bruselu povede nově zřízenou kancelář Pardubického kraje.

„Nechtějte to po mě v tuto chvíli. Nejsem schopný to najednou vysypat z rukávu,“ přisvědčil ředitel krajského úřadu v Pardubicích Jaroslav Foprecht.
Do „placu“ dali pardubičtí úředníci jen jedno číslo: 3,2 miliony korun, na které prý vyjde roční provoz kanceláře.

Plat jen 20 tisíc?

Jasnější, ale o to překvapivější odpověď vypadla z Daniela Všetečky, syna královéhradeckého krajského radního Rostislava, který bude zastupovat zdejší kraj: „Mám kolem 20 tisíc měsíčně a k tomu náhrady 1700 eur,“ prohlásil Všetečka junior.

Některé české kraje zastoupení v Českém domě odmítly. Jednak si bruselská zastoupení otevřely na vlastní pěst už před lety, jednak za pronájmy zaplatí méně, než by je vyšla kancelář v Českém domě. Ćeny nemovitostí šly totiž v poslední době nahoru.

Jen Pardubický kraj bude platit za nájem kanceláře ročně 900 tisíc korun. Václavík to označil za „symbolické“. „Ovlivňovat činnost institucí v Bruselu je snazší, pokud víc partnerů sídlí pod jednou střechou,“ tvrdí vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Vlastní zastoupení považuje za důležitý nástroj k prosazení zájmů kraje i obcí.

Osvědčil jsem se, říká Daniel Všetečka

„Byl jsem vybrán bez výběrového řízení, protože jsem se osvědčil,“ říká zástupce Královéhradeckého kraje v Českém domě v Bruselu Daniel Všetečka.

Co říkáte spekulacím, že vás na tento post protlačil váš otec, krajský radní Rostislav, a nevěděli o něm dokonce ani krajští zastupitelé?

Jsem zaměstnancem Centra evropského projektování (CEP), což je regionální rozvojová agentura, která na mandátní smlouvu zajišťuje evropskou kancelář v Bruselu pro Královéhradecký kraj. Nabídka zastupovat kraj v Bruselu přišla od ředitelky CEP Dostálové, která vybírala ze svých zaměstnanců toho nejvhodnějšího.

Čili ta nabidka přišla konkrétně vám osobně?

Ano, mně.

Takže jmenování proběhlo bez výběrového řízení.

Výběrové řízení se nedělalo, protože CEP vždy vybíralo na náročnější funkce prověřené lidi. A já jsem se osvědčil již na mezinárodních projektech vypracovaných na CEP.

Takže zatímco v Pardubickém kraji funkci bruselského zástupce vykonává zaměstnanec krajského úřadu, v Hradeckém kraji pracujete pro CEP. Ale přesto, není na tom, že o vašem jmenování nevěděli ani zastupitelé, něco divného?

Šlo to v podstatě mimo kraj. Ale to už je dotaz na CEP.

Kdo vás ale financuje?

Kraj, který zasílá CEP příspěvek na chod kanceláře.

Kolik je její rozpočet?

Nelze to říct, až od ledna se začne rýsovat potřeba financí. Ale bude to v řádech jednotek milionů korun.

Kolik je konkrétně váš měsíční plat?

Odvíjí se…

…Od tabulkových směrnic pro pracovníky rozpočtové sféry v zahraničí, něco takového?

Něco podobného, dostávám základní plat v českých korunách a k tomu příspěvek v eurech na bydlení a dopravu, který činí nějakých 1700 Euro měsíčně.

A ten český plat je?

Kolem 20 tisíc korun hrubého.

Jakákoliv souvislost s vaším otcem je podle vás mystifikace?

Těmto spekulacím se nevyhnu a s tím rizikem jsem do toho šel. Myslím si ale, že by za mě měly mluvit spíše výsledky. Ať si pak občané sami udělají obrázek o tom, zda to byla tady pro mě trafika, nebo zda jsem zde něco dokázal.

 

Kanceláře v EU - co tvrdí úřady

„Pro příští rok máme v návrhu rozpočtu na bruselské zastoupení 3,5 milionu korun. Ty obsahují veškeré výdaje na nájem, mzdu, materiál, pohonné hmoty i takzvané náhrady za zvýšené životní náklady zaměstnancům.Ve srovnání s tím, jaké peníze k nám z Bruselu potečou, budou výdaje na zastoupení v řádu promilí.“⋌František Dittrich, Krajský úřad Pardubice

„Pečlivě jsme zvažovali, zda své zastoupení mít a nakonec jsme nabyli přesvědčení, že bude přínosem.“ Roman Línek, vicehejtman kraje