„První stavební úpravy jsme tu zahájili už v polovině července,“ uvedla Nina Kvapilová, asistentka marketingu Služeb města Pardubic, které tuto architektonicky významnou stavbu Pavla Janáka z roku 1923 vlastní.

Rekonstrukce krematoria je vzhledem k povaze budovy rozdělena do dvou etap. Letos se uskuteční první, do níž je zahrnuta oprava vstupního schodiště a vybudování čekárny pro smuteční hosty včetně sociálního zařízení v přízemí. Úpravy se dotknou i malé obřadní síně, která se dočká celkové rekonstrukce a nově vybudovaného bezbariérového přístupu.

Podle předpokladů skončí první etapa rekonstrukce koncem listopadu. V etapě další, plánované na jaro 2008, je připravena rekonstrukce technologického zařízení a opravy opláštění krematoria.

„Jelikož se jedná o kulturní památku, jsou veškeré rekonstrukční činnosti velice náročné, a to jak finančně, tak i prováděcími technologiemi,“ konstatovala Nina Kvapilová a dodala, že náklady na první etapu oprav jsou vyčísleny částkou cca 3,5 milionů korun.

Stavební úpravy pardubického smutečního domu se dotýkají i provozu zařízení. Práce probíhají bez přerušení provozu, ale kremační dny jsou o jeden den zkráceny, tedy ze čtyř na tři dny v týdnu. „Cítíme, že krematorium je svojí podstatou pietní místo. Uvědomujeme si, že jakékoli stavební práce jeho pietnost narušují, a proto se snažíme postupovat maximálně ohleduplně. Práce se proto provádějí mimo kremační dny. Návštěvníků krematoria se dotknou pouze tím, že se budou pohybovat ve vymezených prostorách,“ sdělila našemu Deníku Nina Kvapilová.

„Největší omezení pocítí smuteční hosté při překladu schodiště. Ve vrcholné fázi prací bude pro veřejnost přístupná jen jeho třetina. Naopak budování čekárny tolik omezovat nebude, neboť tato shromažďovací místnost vzniká v suterénu,“ upřesnil technik provozu Vladimír Malenovský. „Věříme, že touto přestavbou připravíme důstojnější podmínky k poslednímu rozloučení s našimi drahými a omlouváme se za způsobené nepříjemnosti vzniklé stavební činností. Doufáme, že se náš záměr setká s pochopením,“ uzavřela asistentka marketingu Služeb města Pardubic.