Vše bylo připraveno pro dárce, kteří přišli nejcennější tekutinu darovat poprvé a v čekárně to bylo znát.

Co přivedlo na svatého Valentýna dárce do transfúzní stanice? „Na fakultě jsem uviděl plakát, tak jsem si řekl, proč to nezkusit? Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, ale ten nápad mě zaujal, rád zkouším nové věci,“ řekl Petr Kotyza, student dopravní fakulty pardubické univerzity.

„Strach ze stříkaček už jsem dávno překonal, spíš jsem se bál, jestli to zvládnu zdravotně, ale bylo to v pohodě. Prostředí je příjemné, o člověka je dobře postaráno, nemáte vlastně ani důvod být nervózní,“ pochvaloval si.

„Já daruji krev už po dvanácté. Akce zaměřené na darování krve už jsme s kamarády organizovali na vysoké škole a svatý Valentýn je dobrá příležitost udělat něco pěkného. Nově jsem se tady přihlásil i na odběr krevní plazmy,“ uvedl jeden z organizátorů akce Tomáš Zdechovský.

„Přemýšlel jsem o tom už dříve, ale až nyní padlo rozhodnutí. Neměl jsem strach, spíše jde o to se přemoct a k té jehle jít. Ta možná vypadá hrozivě, ale to je jen myšlenka, předsudek, potom už to jde samo,“ sdělil dárce Jiří Slabý.

„Hlavním impulzem k pořádání podobné akce je snaha přivést mladé lidi do transfuzních stanic místních nemocnic, které tak mohou obnovit své databáze,“ vysvětluje pardubický vicehejtman Roman Línek. „A kdy jindy by tam měli přijít než v den svátku zamilovaných a dát ten nejcennější dar,“ dodává Línek
Na pardubickou transfuzní stanici mohou lidé přijít darovat krev právě dnes, a to od sedmi do jedenácti hodin.

Součástí akce jsou i různé další programy, jako třeba ukázka resuscitace. Každý z účastníků si navíc odnese i dárkový poukaz na kurz první pomoci od Rescue Pardubice.

„Tato akce s názvem Kdo miluje, daruje krev je jedním ze způsobů, jak lidem vysvětlit, proč je dárcovství krve důležité,“ říká autor nápadu Tomáš Zdechovský. (Tomáš Dvořák)