Křižovatka ulic 17. listopadu a Teplého v Pardubicích získá větší poloměr, aby se tam mohly snadněji vytočit velké vozy. Ustoupit však bude muset lékárna, která je na rohu právě této křižovatky. Práce na její demolici již brzy začnou. „Křižovatka by tak měla být od listopadu bezpečnější," uvedl vedoucí odboru majetku a investic pardubického magistrátu Jiří Čáň.

Hotovo v listopadu

„Na křižovatce je dost ostrý úhel a špatně se tam najíždí. S úpravami začneme v srpnu a skončíme v listopadu," uvedl.

Náměstek pardubické primátorky Jiří Rozinek řekl, že demolici budovy lékárny, přeložku trolejové trakce a úpravu poloměru křižovatky musí mít město hotové do konce listopadu. „Na ně pak může navázat Správa a údržba silnic Pardubického kraje s opravou Teplého ulice," dodal Jiří Rozinek.

Podle ředitele dopravního podniku Tomáše Pelikána úprava křižovatky zvýší bezpečnost dopravy. Každé ráno tudy jezdí autobusy a trolejbusy MHD z vozovny do města. Když se na křižovatce potká autobus s nákladním vozem, jeden z nich musí couvnout, aby se tam oba vešly.

Bez kolizí?

„Pro MHD to tak bude méně kolizní místo. Zatím jsme převěsili trakční vedení na mobilní stožáry, které byly předtím zavěšené na lékárně," řekl Pelikán.

Nový pruh zatím ne

Město původně chtělo stavět i jeden nový jízdní pruh, ale zatím na to nemá dostatek pozemků. „Lékárnu zbourat může, protože patří Rozvojovému fondu. Zatím se ale nedomluvilo s majitelem truhlárny," řekl Pelikán.

(saf, čtk)