„Naše děti mají nejraději omáčky, jako je svíčková, segedín či kuře na paprice,“ vyjmenovává ředitelka polabinské Mateřské školy Pastelka Jana Bakešová.

Přesto se jim zde snaží nabízet zdravý krupicový kuskus, lívance s luštěninou cizrnou a hlavně zeleninu v nejrůznějších úpravách. „Ovoce děti snědí, ale syrová zelenina jim nechutná. Žijeme zkrátka v konzumní společnosti, kdy matky nemají čas a zdržuje je třeba i jen strouhání mrkve,“ podotýká ředitelka.

Školní jídelna v pardubické Základní škole Štefánikova zajišťuje jídlo pro devět set strávníků. Vaří tu nejen pro školáky, ale i studenty z nedaleké obchodní akademie.

„V tom množství obědů a vzhledem i k malým prostorám máme v nabídce pouze jedno jídlo. Strávníci si však mohou alespoň vybírat ze dvou příloh,“ říká vedoucí školní jídelny Iva Petrželová.

Podle jejích slov děti nechtějí ryby a luštěniny. Malí strávníci prý mají nejraději sladká jídla, jako buchtičky se šodó, starší zase milují hranolky a požadují také maso, aby se zasytili. „Letos od druhého pololetí nabízíme rovněž syrové zeleninové saláty, které si mohou děti samy nabírat. S tím u nich uspějeme, ale dušenou zeleninu odmítají. Nanejvýš ještě tak snědí baby karotku,“ uvádí ze zkušenosti Iva Petrželová. Sama sleduje nejnovější trendy ve výživě a účastní se i konferencí ke školnímu stravování, které ve městě každoročně pořádá pražská Společnost pro výživu.

Mají dvě hlavní jídla navýběr

Na pardubickém Gymnáziu Dašická mají studenti možnost si vybrat ze dvou jídel. „Jenže nabídku ani pořádně nečtou, a pak se diví, co mají na talíři, a jídlo jdou vyhodit,“ zlobí se vedoucí školní jídelny Miluše Rotreklová. Zcela nedávno tak dopadla kachna s bramborovým knedlíkem a dušeným červeným zelím. „To bych až brečela, jenže studenti mi řekli, že u nich doma se takhle nevaří,“ svěřuje se Miluše Rotreklová.

Osobně je přesvědčena, že stravovací návyky získávají děti v rodině a školní jídelny už příliš nezmohou. Přesto se nevzdává a mladým strávníkům neúnavně nabízí ryby i zeleninu. Studenti prý milují špagety, kuřecí řízky i směsi, a také hranolky. Naopak nemají rádi luštěniny a dušenou zeleninu vůbec.

Na nadcházející konferenci o školním stravování se bude rovněž diskutovat o samotných požadavcích dětí a zda na ně školní jídelna i potravinářský průmysl vůbec umí reagovat. Celkem se na ni přihlásilo šest set zájemců z celé republiky. Ti, kteří se napoprvé na akci nevejdou, mají šanci se jednání zúčastnit ještě napodruhé, a to za týden ve dnech 22. až 24. května.