„Věříme, že transparentní srovnání s dalšími obcemi na základě dat bude pro vedení obcí užitečným nástrojem a impulsem k pozitivním změnám,“ řekl jednatel společnosti Obce v datech Jan Havránek. Projekt se zaměřil na tři hlavní kategorie – zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání a také vztahy a služby.

Přelouč zabodovala

Velmi pozitivní výsledek má město Přelouč, které v žebříčku oproti loňskému roku poskočilo o 88 příček vzhůru a v celorepublikovém srovnání tak obsadilo 61. místo.

Přelouč zabodovala především v indexech, které udávají, jak se do města stěhují mladí lidí a jaký je přírůstek obyvatelstva. V obou indexech totiž získala deset bodů, což je z celé země nejvíce.

Města v kraji (a umístění v ČR)
1. Litomyšl (10), 2. Žamberk (13), 3. Pardubice (21), 4. Holice (30), 5. Ústí nad Orlicí (34), 6. Lanškroun (47), 7. Přelouč (61),, 8. Hlinsko (75), 9. Polička (79), 10. Chrudim (86), 11. Vysoké Mýto (102), 12. Svitavy (106), 13. Česká Třebová (130), 14. Moravská Třebová (177), 15. Králíky (193)

„Naše město je určitě místem, kde mohou žít mladí lidé. V posledních letech se tu značně rozvinula bytová výstavba, mladým rodinám můžeme nabídnout stoprocentní umístění jejich dítěte jak v předškolních, tak školských zařízeních. A také jsme rozšířili řadu volnočasových aktivit v oblasti kultury nebo sportu,“ vyjmenovala možné příčiny pokroku starostka Přelouče Irena Burešová. Zmínila také výhodnou pozici města, to totiž leží na železniční trati Pardubice – Praha.

Pardubice přeskočily Hradec

Na druhém místě v kraji a celorepublikové 13. pozici se pak umístil Žamberk a celková 21. příčka patří Pardubicím, které skončily o jednu pozici výše než sousední Hradec Králové. Pardubice však společně s Přeloučí a Chrudimí dopadly velmi špatně v indexu znečišťovatelů.

Mezi zkoumanými indexy nechyběl ani počet praktických lékařů v okolí, v této oblasti se Moravská Třebová usadila až na 204. místě.

Hraboš. Ilustrační foto.
Přou se, jak mají vyhubit hraboše