"Protože se jedná o velmi zásadní obvinění a byli bychom neradi, aby bylo spojováno se jménem městské policie, čehož si je vědom i pan Kašpar, tak aby se mohl očistit, dohodli jsme se na ukončení pracovního poměru, protože u nás není možnost postavit jej mimo službu," uvedl Kvaš.

Fotografie Kašpara v nacistických uniformách nebo pod hákovým křížem se objevily na internetu. Podle organizace Antifašistické akce, která televizi na případ upozornila, je členem organizace POW, která pomáhá vězněným neonacistům.

Ředitel Kvaš považuje televizní reportáž na zkreslenou. Strážník Kašpar byl členem klubu vojenské historie a fotografie pocházejí z jeho účinkování v různých ukázkách bitev nebo například z natáčení hraného dokumentu z doby druhé světové války v Pardubicích. Vyvozovat z toho jeho neonacistickou činnost je podle Kvaše nekorektní interpretace. Kašparova e-mailová adresa, která na webu organizace POW figuruje, je údajně pozůstatkem jeho jiných aktivit a dostala se prý na internet kvůli jeho neobratnosti při práci s počítačem. Ředitel městské policie také řekl, že strážník byl před lety fanouškem fotbalového klubu třetí ligy a díky tomu se znal s některými členy organizace POW, což však nemusí znamenat, že se ztotožňoval s jejich názory.

Kašpar byl v řadách městských strážníků zhruba půl roku, žádné problémy s ním vedení nemělo. Před nástupem se podrobil psychologickým testům, které žádné sklony k neonacismu ani jiné patologie v jeho osobnosti neodhalily.

"Jediné, nad čím se mohu podivovat, je jeho velká záliba ve fotografování vlastní osoby," uvedl Kvaš. Podle něj jsou mezi strážníky i další členové klubů vojenské historie, jejich označení za příznivce extremistického hnutí však odmítá. "Za dobu patnáctileté existence pardubické městské policie jsme nikdy podobný případ neřešili, v této souvislosti se proto jedná o naprosto ojedinělý exces," uvedl Kvaš.