Nejednu oslavu narozenin, svatební hostinu, či jenom posezení s přáteli překazila zpráva o vyhlášce ministerstva zdravotnictví a následné kontroly policie.

V jedné z takovýchto restaurací na Pernštýnském náměstí v Pardubicích v pátek oslavovala partička kamarádů narozeniny. Oslavenec si chtěl objednat speciální nápoj s názvem Náhrobní kámen, který už ale nedostal.

Oslava na „suchu"

„Kolem osmé hodiny v pátek večer jsme projížděli nápojový lístek, že si dáme jako přípitek něco netradičního. Ihned jsme souhlasně přikývli na nápoj Náhrobní kámen. Vzhledem k situaci to byl trochu morbidní nápad. Číšník nám objednávku ještě vyřídil, ale drinku jsme se už nedočkali. Dostala se k nám zpráva o vyhlášce, která zakazuje konzumaci alkoholu.  Následně přišla do restaurace i policie, aby se ujistila, že je veškerý tvrdý alkohol z podniku pryč," sdělil oslavenec Ondřej Wágner.

„Policie prý měla za úkol obejít podniky v jejích rajonech a informovat je o zavedené prohibici, lidé venku o tom jinak neměli ponětí," doplnil jeden z účastníků oslavy.

Pivo nebo víno?

Majitelé obchodů a podniků tak v pátek večer museli z regálů sundat veškerý tvrdý alkohol a zbavit se již načatých láhví. „Číšník nám řekl, že bohužel naše objednávka je první drink, který dnes večer nenalije. Nabídl nám akorát pivo nebo víno," zakončil Ondřej Wágner. (mm,sab)