Veřejnost pardubického a i královéhradeckého regionu by se měla připravit na to, že od úterka může být nezvykle rušno kolem jejich oblíbených labutí brázdících majestátně vody v přírodě i uprostřed zástavby. Přírodovědci totiž budou v obou velkých městech zjišťovat početní stavy těchto ptáků a odchycené opeřence zároveň kroužkovat. Akce s názvem Labutě 2008 potrvá pět dní.

„Ve dnech 23. až 27. ledna proběhne v Pardubicích a Hradci Králové sčítání a kroužkování zimujících labutí. V rámci kroužkování budou labutě odchytávány, váženy, měřeny, kroužkovány a bude kontrolován jejich celkový zdravotní stav. Poté budou vypuštěny zpět na místo odchytu,“ popsala blížící se činnost přírodovědců Světlana Vránová z pardubické pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Výzkumná akce má mezinárodní přesah a je organizována Východočeskou pobočkou České společnosti ornitologické ve spolupráci s agenturou polských ornitologů. „Kroužkování budou na základě zvláštního povolení kroužkovací stanice Národního muzea provádět zkušení ornitologové, členové Společnosti spolupracovníků kroužkovací stanice,“ říká Světlana Vránová. „Cílem akce je mimo jiné možnost sledování pohybu označených jedinců – jak dlouho se zdrží na konkrétním zimovišti, kam se přesunou, zda se příští rok vrátí na stejné zimoviště, zda budou hnízdit na území východních Čech, popř. jinde v rámci České republiky a podobně.“

Součástí akce „Labutě 2008“ bude i Večer polské přírody, který proběhne v pátek 25. ledna od 18.00 v přednáškovém sálu Východočeského muzea v Pardubicích.