Padesát okroužkovaných labutí, to je výsledek několikadenní snahy přírodovědců, kteří od minulé středy až do neděle prováděli sčítání těchto oblíbených ptáků v obou krajských městech.

Akce Labutě 2008 má za cíl přinést odpovědi na několik otázek, například jak tento druh, který v obou východočeských metropolích v tuto chvíli zimuje, v regionu migruje, zda se vrátí na stejná zimoviště, kde budou labutě hnízdit a další. Vedle toho se čeští ornitologové spolu s pozvanými polskými kolegy zaměřili na jejich zdravotní stav. „Žádnou labuť jsme neviděli ve špatném stavu. Nejtěžší pták měl přes jedenáct kilogramů, nejmenší přes pět. Rozdíly jsou dané pohlavím a stářím. Samci a starší ptáci jsou větší,“ uvedla Světlana Vránová z pardubického střediska Agentury ochrany přírody a krajiny.

Pardubický Bajkal

Sčítání a kroužkování labutí v Pardubicích se odehrávalo na polabinském Bajkalu, kam se přírodovědci vypravili ve čtvrtek a v sobotu. Ptáky lákali na chleba a po chycení za křídlo následovalo rychlé podvázaní nohou a perutí. Zvážit, změřit, určit pohlaví, nasadit kroužek, a labuť mohla být do půl hodiny zpět mezi svými na hladině nádrže. „Při první návštěvě to šlo úplně hladce, při další už byli hodně opatrní,“ popsala chování labutí kolonie Světlana Vránová. Veřejnost přitom sledovala kroužkování bez negativních emocí a obav o opeřence. „Nikdo na nás nekřičel ani neobviňoval, že jim nějak ubližujeme. Můžeme pochválit média za kampaň, protože lidé byli dost v obraze, věděli, o co se jedná.“

Čeká je sledování

Ornitology teď čeká úkol sledovat, jak dlouho labutě na svých zimovištích budou. „Příští zimu budeme sledovat, jestli se nám okroužkovaní ptáci vrátí na stejná zimoviště, nebo se objeví někde jinde,“ dodala bioložka.