V jaké podobě, ukáže teprve čas. Podstatné pro zastánce lávky, která je mimochodem jediná v celém krajském městě, ale je, že zastupitelé Pardubic takřka jednohlasně minulý týden odhlasovali její rekonstrukci.

Zastupitelstvo města Pardubic se osudem lávky na Masarykově náměstí zabývalo minulé úterý. Oproti předcházejícímu jednání se tentokrát zasedání neslo v klidné atmosféře a hlavní slovo patřilo odborníkům. Zástupcům dvou firem, které zpracovaly pro město možnosti, jak by mohl být prostor na Palackého třídě řešen. Zastupitelé si vyslechli a na projekčním plátně zhlédli varianty se zachováním mimoúrovňového přechodu a také návrhy, jak by se nechal pohyb chodců, cyklistů a vozidel řešit přechodem úrovňovým. I odborníci na dopravu se shodli, že má smysl lávku zachovat, i když je v havarijním stavu. V hlasování se k této cestě přiklonila drtivá většina zastupitelů.

Otázkou tedy zůstává, jak bude lávka pro pěší dobudoucna vypadat. „Nejlépe vychází varianta nové lávky, i za předpokladu vyšších nákladů,“ uvedl náměstek primátora Alexandr Krejčíř. Z pohledu města by šlo o investici mezi třemi až pěti miliony korun. Město je však pouze jedním ze tří vlastníků lávky. Podmínkou pardubických zastupitelů zahájit rekonstrukci lávky přitom je, že se na její sanaci budou podílet všichni majitelé.

Zbouranou část do Masarykova náměstí by měla zafinancovat izraelská společnost Bohemia sen, která zde buduje komerční Palác Pardubice s multikinem. Podle primátora Jaroslava Demla Izraelci počítají s napojením lávky na jejich objekt a dávají garanci, že po dvacet čtyři hodin denně bude z jejich strany zajištěn průchod tělesně postiženým občanům.

Druhá strana lávky patří společenství vlastníků domu, které je tvořeno jak majiteli bytových jednotek, tak nebytových prostor. „Jsme ochotni jednat o této problematice, máme ale svoje stanovy,“ uvedl předbežně za majitele přilehlých obchodů Aleš Richter, podle kterého devět z jedenácti vlastníků nebytových prostor již vyslovilo souhlas s tím, že se budou na celkové rekonstrukci lávky podílet.

Poslední dění kolem lávky a její další osud bude jedním z témat zítřejšího Dne s Deníkem, který se koná před Hypernovou od 15 hodin. Pozvání přijali hlasitý zastánce lávky Jan Tichý, který je zastupitelem centrálního městského obvodu, i pardubický architekt Aleš Klose.