Ledovka na Pardubicku proměnila 23. prosince silnice v kluziště a dopravní nehody na sebe nenechaly dlouho čekat. Nejvážnější byl asi střet osobního vozu a trolejbusu na Dašické ulici v Pardubicích.

"Řidička jedoucí proti trolejbusu vozidlo přibrzdila a to se na ledu dostalo do protisměru, kde se bočně střetlo s trolejbusem. Žena utrpěla lehké zranění, se kterým byla převezena do nemocnice k ošetření," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Pobodný osud toto ráno potkal i dalších osm řidičů. Bouralo se na rosickém nadjezdu, dvě nehody se staly na čtyřproudu mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, u Chvojence skončilo v příkopu nákladní vozidlo, které museli vytahovat hasiči. Ti už v půl páté v Horních Ředicích vyprošťovali a převraceli zpět na kola nákladní vozidlo, které skončilo na boku.

Ke Kuněticím letěl vrtulník

Anděl strážný měl v Pátek na Pardubicku vysloveně práce nad hlavu. Už ranní nehoda u Opatovic, kdy se auto převalilo dvakrát přes střechu mu dala zabrat. Po patnácté hodině u Kunětic ale musel zabrat nejen on, ale i záchranáři. Na silinici mezi Ráby a Kuněticemi ve vysoké rychlosti havaroval osobní automobil se čtyřmi lidmi.

K nehodě došlo na mostku přes strouhu. Údajně po jejím přejetí měl nákladní automobil jedoucí od Kunětic ztratit vládu nad řízením a vyjet do protisměru. Řidič osobního vozu ve vysoké rychlosti měl strhnout vozidlo doprava na krajnici, ale vyjel ze silnice a vzápětí narazil do betonové části mostku. Náraz automobil vymrštil do vzduchu tak, že dopadl na střechu.

Na místě nehody zasahovali hasiči, tři posádky záchranné služby a také vrtulník. S neuvěřitelným štěstím z nehody vyvázli všichni účastníci s lehkým nebo středně těžkým poraněním. Nejvážnější byla zlomená klíční kost a podezření na poranění mozku, se kterým jednoho člena posádky vezl do hradecké nemocnice vrtulník.

Kromě záchrany a vyproštění cestujících museli záchranáři a hasiči také použít deky a termofólie, protože se naráz museli ošetřit čtyři zranění.

Ledovka neustoupí ani na Štědrý den

A ledovka se bude silnic a chodníků zřejmě držet až do Štědrého dne. Pro chodce i řidiče to znamená maximální opatrnost.

"Kvůli ledovce byla v pátek ráno hlášena například zcela nesjízdná silnice z Býště na Třebechovice. Vzhledem k tomu, že silnice na mnoha místech jsou a budou namrzlé, vyzýváme řidiče k co možná největší opatrnosti," dodává Eva Maturová.