Nová metoda rotační aterektomie, kdy je nemocným odstraněn zvápenatělý obsah v tepně a je tak obnovena její průchodnost, je další možností při léčbě pacientů s aterosklerózou dolních končetin. V červenci lékaři angiografického pracoviště radiodiagnostického oddělení vyzkoušeli tuto metodu u dvou pacientů.

„Oba pacienti v pořádku odešli druhý den po výkonu domů,“ uvedl vedoucí lékař angiografického pracoviště Jan Hájek. Právě prakticky žádná rekonvalescence, celkově šetrnější zákrok a dlouhodobější efekt je největší předností této novinky. Nemocní s aterosklerózou tepen doposud podstupovali chirurgickou operaci a bypass, nebo balónkovou angioplastiku.

„Ne každý pacient je však řešitelný bypassem, proto k nám dochází na angioplastiky. V řadě případů však je nutné výkony po čase opakovat, neboť znovu dojde ke zúžení tepen,“ uvedl Hájek. Rotační aterektomie je další možností léčby. Navíc tento zákrok má výrazně delší efekt. U někoho to může být i definitivní řešení jeho problémů.

Miniinvazivní zákrok prováděný v lokální anestézii trvá zhruba hodinu. Nemocnému je do postižených tepen zavedena „fréza“ s rotujícími čepelemi. „Mechanickým frézováním odstraníme hrubé aterosklerotické pláty. Z tepny se odsají úplně pryč a dojde k obnovení její průchodnosti,“ popsal lékař Jan Hájek. Po zákroku zůstává pacient 24 hodin v nemocnici a poté odchází.

Ilustrační foto
Muž předstíral záchvat, aby se vyhnul placení