Slavný pardubický rodák, letec Jan Kašpar, bude mít svůj památník přímo v centru města. Zastupitelé schválili jeho vybudování na třídě Míru vedle obchodního domu Magnum. To je jen pár metrů od místa, kde kdysi stávala Veselka – tedy místo, kde se Kašpar narodil.

S nápadem postavit slavnému letci sochu přišel zastupitel Miroslav Rubeš poprvé v květnu loňského roku, kdy se slavilo 100 let od Kašparova historického přeletu z Pardubic do Velké Chuchle v Praze.
„Byl bych rád, kdyby se podařilo památník odhalit 20. května příštího roku, kdy si budeme připomínat 130. výročí Kašparova narození," prozradil Miroslav Rubeš.

Diskuse o místu

Přesvědčit pardubické radní o vhodnosti Kašparova památníku nebylo nejsnazší. Diskutovalo se o podobě, ceně, ale i umístění památníku.
„Vedli jsme řadu jednání ohledně výběru místa. Já osobně jsem prosazoval, aby byl památník ve středu města, tedy na navštěvovaném místě. Ostatní připomínky Jana Kašpara jsou ve městě na dost odlehlých místech," podotkl Miroslav Rubeš.

Nyní bude vypsána architektonická soutěž, ve které bude vybrána konkrétní podoba památníku.
„Byl bych rád, aby to byla realistická socha. Ovšem může se také stát, že vítězem soutěže bude i abstraktní objekt," řekl Miroslav Rubeš s tím, že návrhy bude posuzovat odborná komise.
Přesná cena zatím není známa, záleží také na tom, jaký projekt v soutěži zvítězí. Očekávané náklady na památník ale podle Rubeše budou kolem dvou milionů korun.

Budou problémy?

Otázkou je, jestli nebude překážkou realizace památníku případná oprava třídy Míru.
„S architektem projektu je to domluvené. Myslím, že by naopak mohlo být efektivní postavit památník právě při rekonstrukci třídy Míru," domnívá se pardubický zastupitel Miroslav Rubeš.
O Kašparově soše uvažovala radnice už v minulosti. Návrh na bronzovou skulpturu sochaře Jaroslava Boeckera, s nímž přišel v roce 2007, pardubický magistrát nakonec odložil. Slavný letec je v poslední době zmiňován i v souvislosti s opravou jeho hrobu na centrálním pardubickém hřbitově. Starosta pátého městského obvodu Jiří Hájek pak navrhoval přejmenování pardubického letiště na Letiště Jana Kašpara.

LUKÁŠ DUBSKÝ