Zhruba pět firem má zájem se podílet na výstavbě terminálu pardubického letiště, proto jim radnice zašle výzvu a společnosti musí do jednoho měsíce zaslat závazné přihlášky. Zastupitelstvo je bude projednávat v říjnu.

Provozovatelem letiště je společnost EBA, kterou společně vlastní kraj a město. Podle České tiskové kanceláře město, kraj a EBA pracují na investici tak, aby ji případně zvládli bez strategického partnera, pokud žádná z firem přihlášku nepošle.

Letiště by se mělo stát regionálním a také mezinárodním a mělo by pojmout ročně až 250 tisíc lidí, což pochopitelně znamená také dobudování infrastruktury západu města. Obyvatelé by se ovšem neměli obávat modernizace letiště, protože by nemělo jít o žádnou obrovskou stavbu. Velký důraz bude kladen na kvalitu bydlení v okolí letiště a také na životní prostředí.

Pardubická radnice zatím jednala s americkou společností Odien, která navrhuje přepravu klientů charterových linek.

Jednání probíhalo také s britskou společností John Laing, která sází na nízkonákladové přepravce a hodlá také investovat do dopravní infrastruktury.

Chtěla by vystavit a spravovat R 35, dále opravit a spravovat i silnice druhé a třetí třídy a především má zájem provozovat krajskou pardubickou nemocnici spojením veřejného a soukromého sektoru.

Další zájemce o investici do pardubického letiště je z japonsko–jihokorejské komory a klade důraz na to, že by do Pardubic létali turisté z jihovýchodní Asie. O letišti se také informovala společnost Aza z Ruska.