O zvýšení základního kapitálu akciové společnosti EBA, která provozuje civilní část pardubického letiště, rozhodla pondělní mimořádná valná hromada. Město spolu s Pardubickým krajem vloží do společnosti 45 milionů korun, a to v poměru 66 a 34 procent, tedy podle svých současných akcionářských podílů. Druhým bodem pak bylo navýšení počtu členů v dozorčí radě z dosavadních tří na šest. Po změně stanov tak budou mít Pardubice v dozorčí radě čtyři zástupce, kraj dva.

„Pardubický kraj už peníze schválil, my máme tyto prostředky také zakotveny v městském rozpočtu na rok 2008,“ říká předseda představenstva EBA a náměstek primátora Alexandr Krejčíř.

„Peníze by měly sloužit převážně k tomu, abychom finančně zajistili proces přípravy celého projektu výstavby nového odbavovacího terminálu. To znamená projektové dokumentace, EIA, dokumentace pro územní řízení atd.“ Pro vybudování odbavovací letištní haly město s krajem hledaly strategického investora, kterým se stala ruská společnost AZA Trade. Ta však nečekaně před nedávnem od svého záměru ustoupila. Oba akcionáři EBA se proto pustili do přípravy náročného projektu sami.