Ve Vysokém Chvojně se konává folkový festival Folkové chvojení. Folkaři se ve chvojenském amfiteátru setkají 15. a 16. června. Zahrají Spirituál kvintet, Kamelot, Marien nebo Žalman & spol.

Ti, kteří mají rádi elektronickou hudbu, by si neměli nechat ujít Legendary Summer Festival v letním amfiteátru ve Svojšicích. 18. ročník se letos koná v sobotu 23. července. Hlavní hvězdou festivalu je letos ruská dýdžejka Nina Kraviz, jež si i přes úspěchy v modelingu dokáže udržet punc hvězdy alternativnější scény. Ve Svojšicích se představí dýdžejové z celé Evropy – Slovinska, Mallorky či Nizozemska. Měsícem zaslíbeným hudebním festivalům je však červenec.

Na pardubickém dostihovém závodišti se koná 13. a 14. července LétoFest. Na tomto dvoudenním festivalu zahraje třeba Anna K., Kabát, Michal Hrůza nebo Wanastowi Wjecy. O týden později ožije festivalovým ruchem podhradí Kunětické hory. Jediná východočeská zastávka putovního festivalu České hrady nabídne 20. a 21. července domácí Vypsanou fixu, slovenské Horkýže Slíže nebo Anděly ověnčenou funkovou superskupinu J.A.R.

Nejen velkými festivaly se to na Pardubicku hemží. Pomalu, ale jistě oživované Automatické mlýny v samém středu Pardubic hostí 27. července druhý ročník festivalu Mlýny Open Air Fest. Letošní ročník nabídne české punkové stálice Totální nasazení nebo Plexis a na druhém pódiu kapely lokálního významu. Na konci července si užijí i ti, kteří mají rádi jak hudbu, tak škrabošky. Pravděpodobně v pátek 26. července (datum ještě pořadatelé potvrdí) se uskuteční na pardubickém zámku druhý ročník půvabné akce Paní Pávová čeká aneb Karneval v San Piegu. Na ní je doporučen vstup v maskách a jsou na ní vítány děti. Ani rodiče však nepřijdou zkrátka, neboť na pódiu nebude chybět kvalitní hudba, produkovaná zejména místními umělci.

11. srpna bude z pardubického závodiště „malá Amerika“, a to díky Friendsfestu, který se profiluje jako festival plný přátel a Ameriky. Kromě rozličné techniky (vojenská auta, motocykly) dojde i na hudbu – britskou glamrockovou skupinu Slade, české countryové bardy Poutníky nebo metalisty z Citronu.

Závěr prázdnin je, co se týče festivalů na Pardubicku, neodmyslitelně spojen s On the Road festivalem, jenž letos připadá na 31. srpen a 1. září. On the Road, jejž pořádá spolek Dea Dealbata s Vypsanou fixou, bude i letos v areálu U Čochtana v Neratově u Lázní Bohdaneč a jako každý rok pořadatelé nezapomenou výtěžek věnovat na dobročinné účely. (jpr)