Pardubice – Pardubické letní kino se sice stěhuje na nové místo, na pestrém programu to ale nic nemění. Na své si opět přijdou děti i dospělí, fanoušci moderních amerických velkofilmů i příznivci klasiky.

Zahajovacím snímkem letošního promítání letního kina bude Alois Nebel, český komiksový snímek režiséra Tomáše Luňáka. Hlavní animované postavě propůjčil svou tvář herec a režisér Miroslav Krobot.

„Výpravčí Alois Nebel slouží na stanici Bílý Potok v Jeseníkách. Samotář Nebel je zvláštně přecitlivělý: čas od času ho přepadávají jakési mlhy, v nichž mu stanicí projíždějí vlaky z minulého století a on znovu prožívá traumata, o kterých si již myslíme, že jsou za námi. Také kvůli nim se ocitne v psychiatrické léčebně," píše ve svých materiálech distributor filmu.

Fanoušci české kinematografie si v červenci jistě přijdou na své. Dočkají se dnes již klasických filmů, jako jsou Formanovy hořké komedie Hoří, má panenko nebo Lásky jedné plavovlásky, Vláčilova Markéta Lazarová či trezorový film Ucho. Z novějších českých filmů budou k vidění například Líbáš jako Bůh či Kajínek.


Pokud budete chtít do kina vyrazit i s dětmi, tak jsou nejlepšími tipy patrně Medvídek Pú nebo Doba ledová 3.
Nechybí ani náročnější zahraniční filmy. Do této kategorie spadá třeba Oscary ověnčený film Králova řeč, íránský snímek Rozchod Nadera a Simin nebo mystifikační Máme papeže, který byl letos k vidění i na filmovém festivalu Febiofest. Lukáš Dubský