Pardubické letní kino mělo letos úspěšný rok. Našlo dlouhodobé zázemí na louce za Wonkovým mostem, i nadále je jednou z nejnavštěvovanějších kulturních akcí ve městě i v České republice. Jenže všechno má svou cenu a ta letošní byla finanční. Kino skončilo s více než čtyřsettisícovým dluhem.

Myšlenka kina je od začátku postavena na nulovém vstupném. O financování se tak starají z plných dvou třetin sponzoři, magistrát, krajský úřad a výtěžek z prodeje občerstvení. Zatímco součet příjmů letos byl téměř dva miliony korun, na straně výdajů bylo o čtyři sta tisíc více. Finanční starosti tak má především otec projektu Jan Motyčka. Ten už dokonce kvůli financování provozu prodal auto a dostal se i do skluzu se splácením hypotéky.

Ztrátu zavinila především elektřina - respektive její zavedení do areálu. Představa, že elektřinu bude možné do areálu dostat prodlužovačkou, velice brzy vzala za své. Ze začátku zajišťovaly pohon letního kina agregáty, posléze se za velkého úsilí podařilo vybudovat kilometr dlouhé nadzemní vedení vysokého napětí. Jenže to byla velká čára přes rozpočet. "Náklady spojené s touto stavbou, jejíž rychlost by mohla aspirovat na zápis do Guinessovy knihy rekordů, byly však astronomické," dodává vysvětlení Jan Motyčka.

Řešení jak z dluhových starostí by ale mohli mít v ruce samotní návštěvníci. „Proto jsme do předvánoční portálu zazitkyzpardubic.cz, nově zařadili do prodeje dárkové certifikáty vydané u příležitosti 14. ročníku letního kina v hodnotě 300, 500 a 1000 korun. Celá suma přejde jako kredit na věrnostní kartu, kterou obdarovaní obdrží při první návštěvě letního kina, z níž následně mohu během léta průběžně hodnotu voucheru vyčerpat za občerstvení, nebo něco dobrého na zub. Bonusem navíc je multipack tří pivních speciálů z produkce Pardubického pivovaru ze speciální letněkinovské edice, který obdarovaní obdrží společně s věrnostní kartou," nabízí Jan Motyčka. V zhledem počtům návštěvníků, kterých mohlo za třináct předchozích let být až na 650 000, by se alespoň část peněz pro kino najít mohla.

Nad kinem ale hůl neláme a počítá s ním i příští rok. Navzdory finančím problémům se na vstupném zdarma nic měnit nebude. "To, co se za třináct let konání největšího biografu pod hvězdnou oblohou osvědčilo, samozřejmě zůstane zachováno, tedy vstup zdarma, premiéry, mimořádné projekce a také pravidelné návštěvy tvůrců k filmovým projekcím, přestože v takových počtech a tak frekventovaně jezdí umělci pouze na velké filmové festivaly a mezi letními kiny jde v tuzemsku o unikát," uzavírá Jan Motyčka.

Kino navíc v roce 2019 díky pevnému zázemí chystá pro diváky velké rozšíření nabídky promítacích dní. Začít s projekcemi totiž plánuje už od 14. května. Provizorní zázemí má také nahradit bytelnější a komfortnější verze.

Ilustrační foto
Město si obcházením archeologů stavbu ve Svítkově zpozdilo samo