„Jde jim ta práce od ruky. Jsou pěkně sehraní,“ pobrukoval si včera zdejší důchodce Rostislav Brendl. Kolem něj pobíhala parta řemeslníků se zednickým náčiním a vyměňovala stará dřevěná okna v domě za nová, plastová, a hlavně – protihluková.

V obývacím pokoji a kuchyni to sice vypadalo jako na staveništi, ale Brendl si konečně bude moci po dlouhých čtyřech měsících oddechnout od kraválu ze sousední silnice. Ta od Vánoc slouží jako hlavní přivaděč od Hradce Králové na novou dálnici D11 do Prahy.

„To si pište, že okna pomohla,“ kýve uznale hlavou Petr Klíma z domu odnaproti. Jeho dům přišel na řadu už v pondělí, mezi prvními. „Mám ložnici hned vepředu, s okny do silnice. A dnes jsem se konečně pořádně a nerušeně vyspal.“

Pomohl i Deník

Na výměnu oken, kterou platí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), má v Libišanech nárok 67 domácností. Některé je však odmítly, neboť si je už nedávno pořizovaly samy. Dalším dvěma rodinám je pak zaplatil Deník a okenářská firma Kobla, která se připojila do námi zorganizované štafety solidarity na pomoc Libišanům.

A do třetice se rozhodla z vlastního přispět i pardubická firma Hokr, vítěz výběrového řízení pořádaného ŘSD na dodávku protihlukových oken. „Dohodli jsme se starostkou, že je na vlastní náklady vyměníme na obecním úřadě,“ řekl majitel firmy František Ryba.

V květnu je hotovo

Celá zakázka vyjde ŘSD na 5,5 milionu korun. Původně mělo být hotovo až o prázdninách, i díky tlaku Deníku na silničáře se však podařilo zakázku uspíšit a při současném tempu prací bude hotovo už za měsíc.

Tempo řemeslníků je nevídané. Každý den stihnou dva až tři domy. Začínají brzy ráno, aby včas vyklidili prostor zedníkům, kteří dávají do pořádku rozbourané omítky.

Silničáři mění lidem ta okna, kde hluk od aut přesahuje normu 60 decibelů. Zpravidla se to týká všech čelních a většinou i bočních oken. Ovšem s jednou podmínkou: musí vést do obytných místností.

„Kvůli tomu mi nevyměnili okna do podkroví. Stejně tak silničáři neplatí ani hlavní vchodové dveře, ačkoliv mám vstup také od silnice. Dvacet tisíc na nové ale zatím bohužel nemám,“ posteskl si Klíma.

Nabídka však nakonec byla velkorysejší, než místní čekali. Okna jsou otevíravě–sklopná, bez příplatku si lidé mohli vybrat mezi dvěma barvami, zdarma mají i vnější a vnitřní parapety.

Deník zaplatil za okna a dveře vybrané rodině 186 tisíc korun. Ta byla nainstalována už v polovině března.