„Volný prodej vstupenek se značně snížil, ale protože jsme měli několik předem vyprodaných představení, tak i jejich návštěvnost byla téměř plnohodnotná. Někteří předplatitelé požádali o přesun termínů, ale většina z nich stále na představení chodí. Celkově se návštěvnost divadla snížila asi na 70 procent a postupně klesá se zhoršující se epidemiologickou situací,“ popsal ředitel Východočeského divadla Pardubice Petr Dohnal.

Podobná situace je také v Chrudimi. „Návštěvnost v divadle se určitě snížila. Někteří lidé nepřijdou, i když mají předplatné. Některé akce musíme zrušit, protože návštěvnost je minimální a nejsme schopni to zaplatit,“ konstatoval ředitel Chrudimské besedy Martin Dytrt.

Kulturní zařízení často nad vodou drží předplatitelé. „Protože se většinou jedná o představení, která nemohla být odehrána z minulých sezón, a lidé už vstupenky měli nakoupené, pokles návštěvnosti nebyl tak velký. Dokud se mohli prokazovat antigenním testem, nebyl úbytek tak znatelný,“ řekla ředitelka Klubcentra v Ústí nad Orlicí Jaroslava Martináková.

Ředitel Petr Dohnal, Milan Němec a Petr Kostka v komedii Jistě, pane ministře
Pardubické divadlo podrželi diváci. Nechtěli vracet vstupné ani předplatné

Někteří předplatitelé sice nepřijdou, ale vstupné mnohdy vracet nechtějí. „Obecně lidé chodí méně, přestože mají abonentky. Ty důvody můžou být strach, nemoc nebo objektivní překážka, že nejsou očkovaní. Ale musím říct, že nikdo, kromě úplných výjimek, se neohrazuje a nechce vracet vstupné,“ konstatoval ředitel Střediska kulturních služeb města Svitavy Petr Mohr.

Právě divadelní představení se obecně těší větší oblibě. „Vzhledem k tomu, že zde máme předplatitele, návštěvnost se pohybuje kolem 200 diváků. Horší je to na koncertech,“ zmínila Martináková.

Ilustrační foto
Diváci nás v krizi podrželi, teď už je to na nás, říká ředitel divadla

Přesto je na některých místech znatelné, že se chování návštěvníků mění, řada lidí nechce plánovat dopředu. „Kvůli covidové době si lidé mnohem méně nakupují vstupenky v předprodeji, většinou se rozhodují krátce před uskutečněním pořadu,“ uvedla Martináková.

Pořadatelé se však shodují, že situace je příznivější než v roce 2020 nebo na jaře 2021. Obvykle jsou rádi, že mohou hrát a diváci přijdou, i když v menším počtu. Limit tisíc lidí na hromadných akcích je nijak neomezuje, protože kapacita divadel v kraji je výrazně menší.

„Patřili jsme k nejnavštěvovanějším divadlům v republice a díky tomu ani pokles počtu diváků v této době není tak katastrofální jako jinde. Návštěvnost se v průměru pohybuje kolem dvou set padesáti diváků,“ řekl Dohnal.