Ten na dotaz Deníku, zda jeho strana už vstoupila do povolebních vyjednávání, odpověděl: „Všem jsme jasně deklarovali, že při sestavování nové koalice musí být jasná dohoda na klíčových věcech, ale i na lidech, kteří se spolu dovedou normálně bavit, aby to nedopadlo jako v případě minulé vládní koalice. Zopakovali jsme, že nechceme být na radnici s někým, kdo má na svědomí ne zrovna šťastné směřování města v předchozích čtyřech letech a s těmi, kteří odešli z ODS proto, že v ní nepracovali dobře. Vylučuji i spolupráci s KSČM."

Právě zdánlivě nevinná věta o lidech, kteří odešli z ODS, spustila lavinu reakcí.

„Jedním ze členů, kteří letos z pardubické ODS odešli, byl například František Dittrich, jehož ministr financí Andrej Babiš na základě výběrového řízení jmenoval novým generálním ředitelem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dalším, kdo odešel, byl Jiří Lejhanec, který úspěšně kandidoval jako lídr za nově vzniklé uskupení Patrioti Pardubic. A v neposlední řadě opustil ODS také Martin Charvát, jenž je nyní horkým kandidátem na primátora Pardubic a samozřejmě řada dalších úspěšných, tedy pravděpodobně schopných podnikatelů," sdělil Deníku bývalý člen ODS Pavel Nevečeřal, který v letošních volbách kandidoval za Patrioty Pardubic.

Z ODS Nevečeřal odešel po 17 letech

A proč vlastně ODS opustil sám Nevečeřal? „Poslední pomyslnou kapkou, kterou přetekla moje trpělivost a proč jsem po 17 letech z ODS odešel, bylo neprůhledné financování kampaně do Poslanecké sněmovny. Bylo by poctivé, aby Jiří Janků pozastavil své členství v ODS až do vyšetření a uzavření tohoto případu," podotkl Pavel Nevečeřal.

„Pavel Nevečeřal už tyto své domněnky vyřkl několikrát, ale nikdy se nic vnitřním šetřením neprokázalo. Takové nařčení jednoznačně odmítám. Je to jen hra starých struktur, které z ODS odešly," reagoval na kritiku svého bývalého kolegy Jiří Janků.

Výroky Janků překvapily i Fryče

Slova o špatně pracujících členech ODS překvapila i bývalého člena pardubické TOP 09 Petra Fryče. „Jiří Janků, jako předseda takzvané Nové pardubické ODS, se zcela veřejně vyjádřil o bývalých členech ODS, jímž je i Martin Charvát, jako o těch, kteří nepracovali dobře a teď by asi s jedním z nich šel moc rád do koalice. Trochu zvláštní, že?" napsal Petr Fryč.

„Petr Fryč je po odchodu z TOP 09 hlásnou troubou lídra Patriotů Pardubic Jiřího Lejhance. Z ODS odešli ti, kteří nepracovali dobře, ale opustili ji i ti, které unavovaly věčné spory uvnitř strany. Kdybych se domníval, že Martin Charvát nepracoval dobře, tak bych asi těžko zdůrazňoval, že k němu mám blízko," vysvětlil Jiří Janků.