„Po listopadovém zahájení série letů pro ruské cestovní kanceláře jsme jen v listopadu dosáhli počtu 19 686 odbavených cestujících,“ uvedla ředitelka letiště Hana Šmejkalová. Na výsledcích se kromě ruských cestovních kanceláří létajících z Pardubic do Petrohradu, Samary, Jekatěrinburgu, Ufy a Kazaně podílí i linka Ryanairu do Londýna a společnost Red Wings s linkou do Moskvy.

Letiště odhaduje, že by v letošním roce mohlo odbavit celkem až 87 tisíc cestujících. To je srovnatelné s roky 2007 a 2008, tedy s obdobím před ekonomickou krizí, kdy letiště zažívalo svůj první vrchol. Vloni letiště zažilo velmi slabý rok, když odbavilo pouze 31.174 cestujících.

„Co do počtu průchodů letištěm bude letošek pravděpodobně pátým nejúspěšnějším rokem v jeho historii, za což jsme samozřejmě velice rádi. Přestože ruská klientela ještě není v letním letovém řádu 2018 potvrzena, pevně věříme, že budeme přepravně růst i v příštím roce," dodala Hana Šmejkalová.

Zároveň s rostoucím provozem na letišti souvisí také zvýšený objem nákladní přepravy. Ten podle vedení letiště i přes slabší konec roku 2017 vzroste letos ve srovnání s rokem 2016 téměř na dvojnásobek. „To je segment, který byl v předchozích letech v Pardubicích spíše Popelkou. Potvrzuje se, že letecká přeprava zboží, která by měla být jedním z pilířů naší činnosti, má ve východních Čechách značný potenciál,“ konstatovala ředitelka.