Před osmnácti lety nebylo možné překročit hranice bez speciálního povolení a žádosti. Za pár dní budeme moci po Evropě jezdit bez pasu.

Před osmnácti lety byl průměrný plat kolem 1800 korun. Dnes je to zhruba patnáctkrát více.

Před osmnácti lety stálo máslo 10,- Kčs. Zanedlouho bude stát 60,- Kč.

Před osmnácti lety banány byly jen o Vánocích, zahraniční zboží jen za tuzexové bony a na toaletní papír a dámské hygienické vložky se stály fronty. Dnes je na každém rohu supermarket a v každém městě hypermarket.

Před osmnácti lety byly na auta pořadníky a ve městech bylo kde parkovat. Dnes si auto odvezete ihned a dokonce ho nemusíte ani okamžitě platit. Ale ve městě ho nemáte kam postavit.

Těch pár příkladů ukazuje, co se u nás za 18 let, které od 17. listopadu 1989 uplynuly, změnilo.

Změnila se i média a my jsme Vám, milé čtenářky a milí čtenáři, tuto změnu chtěli v pátek 16. listopadu na titulní straně Vašeho Deníku ukázat. Proto jsme ji poskládali z článků, které přesně před osmnácti lety vyšly v československých novinách. Věříme, že se na nás za toto připomenutí nebudete zlobit. A nebojte se, už v pondělí bude titulní strana vypadat znovu tak, jak jste zvyklí.

Příklad je nejlepší agitací

Děčín - „Co je pro náš kolektiv plavců v těchto dnech charakteristické?“ zamýšlí se nad otázkou místopředseda ZO KSČ závodu Zahraniční plavba Čs. plavby labsko­oderské Jaroslav Vávra a vzápětí odpovídá: „Zcela určitě snaha zlikvidovat manko v objemu přepravovaného zboží a dobrá vůle dát společnosti to, co od nás očekává a požaduje…“

…Okresní kontrolní a revizní komise KSČ se zabývala otázkou, co je příčinou houževnatého zaujetí plavců pro plnění pracovních povinností. Jaké autoritě se tedy těší komunisté a jejich stranická organizace? Ale hlavně: co mladí, budoucí lodivodi a kapitáni? …

Ve stranické organizaci děčínských plavců si znovu a znovu ověřují známou pravdu, že osobní přístup, pevné postoje komunistů ke všem naléhavým otázkám dneška jsou nejúčinnější agitační silou…

(Rudé právo, 11. 1989)

Nelze ztrácet čas! Stanovisko členů KSČ

Pardubice - Ze stanoviska aktivu členů a kandidátů OV KSČ, členů OKRK KSČ a předsedů ZO KSČ z 25. listopadu: Všechny komunisty zavazujeme: neuzavírat se do sebe, nesvolávat zbytečné schůze, ale hovořit rozvážně s lidmi, zejména mladými, o jejich požadavcích. Oprávněné podpořit – protisocialistické jednoznačně odsoudit. Nepřipustit stávky, rozvrat ekonomiky, přesvědčováním a především osobním příkladem vyjádřit čestný postoj komunisty. …akceptovat přijatelné požadavky studentů, a těmi oddělit od sebe poctivé a svedené lidi od těch, kterým jde o zvrácení poměrů před únor 1948.

(Zář 11/89)

Komunistům z divadla

Pardubice - Na sobotním aktivu stranických funkcionářů byli v diskusi vyzváni komunisté z Východočeského divadla, aby v průběhu dne při příležitosti shromáždění před budovou divadla sdělili veřejně svůj postoj k současné situaci.

(Zář 11/89)

Přijetí u Gustáva Husáka

Praha - Prezident ČSSR Gustáv Husák přijal včera na Pražském hradě ministra zahraničních věcí Kostarické republiky Rodriga Madrigala Nieta, který je v Československu na oficiální návštěvě. V průběhu přátelského rozhovoru bylo oboustranně konstatováno, že ve vzájemných vztazích nejsou otevřené otázky, což vytváří dobrý základ pro jejich další rozvoj.

(Práce, 11. 1989)

Začíná těžba vánočních stromků

České Budějovice - Na dvě stě tisíc vánočních stromků začínají v těchto dnech těžit zaměstnanci Jihočeských státních lesů v Českých Budějovicích. Většinu z nich tvoří smrčky, jen zhruba každý šestý bude borovička. To proto, že těžba borovic odporuje pěstitelským zásadám lesního hospodářství… smrček od jednoho a půl metru bude stát 13 Kčs, … borovička 24 Kčs.

(Práce, 11. 1989)

Rok dobré práce vlády

Praha - Již potřetí v průběhu jediného roku předstoupila vláda ČSSR před federální shromáždění. Tentokráte proto, aby složila účty ze své činnosti určené programovým prohlášením, které přijala loni v listopadu. Nebývalo u nás zvykem, aby vláda tak často informovala o své práci. Ale i to patří k novému stylu a pojetí významu i funkce řídicí činnosti.

(Rudé právo, 11. 1989)

M. Jakeš zaslal blahopřejný dopis

Praha - Generální tajemník ÚV KSČ M. Jakeš zaslal včera blahopřejný dopis účastníkům aktivu brigád socialistické práce a předních pracovníků státních podniků Českých energetických závodů… Ocenil v něm výsledky poctivé a obětavé práce mnoha generací dělníků, techniků, inženýrů a vědců, na kterou pracovníci československé energetiky úspěšně navazují.

(Mladá fronta, 11. 1989)

Sobotní aktiv po zasedání ÚV KSČ - Nelze ztrácet čas

Stanovisko účastníků aktivu členů a kandidátů OV KSČ, členů OKRK KSČ a předsedů ZO KSČ z25. 11.

Podporujeme usnesení mimořádného zasedání ÚV KSČ, které zabraňuje stupňování neklidu mezi lidmi. Voláme po vytvoření prostoru pro skutečně rozumem podložené návrhy na řešení úkolů a problémů vokrese od nejširších vrstev občanů.

Všechny komunisty zavazujeme: neuzavírat se do sebe, nesvolávat zbytečné schůze, ale hovořit rozvážně slidmi, zejména mladými, a jejich požadavcích. Oprávněné podpořit – protisocialistické jednoznačně odsoudit. Nepřipustit stávky, rozvrat ekonomiky, přesvědčováním a především osobním příkladem vyjádřit čestný postoj komunisty.

Požadujeme bezprostředně svolat vedoucí tajemníky krajských a okresních výborů KSČ a za řízení předsednictva ÚV KSČ projednat aktuální situaci ve společnosti i ve straně po mimořádném plénu ÚV KSČ. Přijmout závěry, které budou akceptovat a přijatelné požadavky studentů, a těmi oddělit od sebe poctivé a svedené lidi od těch, kterým jde o zvrácení poměrů před únor 1948.

Zář 28. listopadu 1989

Na sobotním aktivu stranických funkcionářů byli vdiskusi vyzvání komunisté zVýchodočeského divadla, aby vprůběhu dne při příležitosti shromáždění před budovou divadla sdělili veřejně svůj postoj ksoučasné situaci

Zář úterý 28. listopadu 1989

Čtvrtá základní organizace KSČ při krajské správě SNB vHradci Králové: Vyjadřujeme plnou podporu kursu přestavby směřující ke zdokonalení a posílení socialismu vnaší zemi. Zároveň jsme pobouřeni útoky na komunistickou stranu, na státní orgány, na čestné komunisty i bezpartijní.

Odsuzujeme nátlakové akce a výzvy knim. Považujeme zneužívání mládeže kútoků na socialistické základy Československa za politický avanturismus. Stávky nic nevyřeší, destrukce ekonomiky nemůže být cílem socialistické společnosti.

Rozhodně protestujeme proti porušování klidu a veřejného pořádku a voláme po jednotě všech poctivých pracujících vboji proti antisocialistickým silám. Žádáme vedení strany a státu, aby veřejně zaujalo jasné a zásadní stanovisko ksoučasné situaci a přijalo účinná opatření kzajištění podmínek pro budování socialistické společnosti u nás.

Řada znašich členů zažila období krizových let 1968 – 1969, kdy byla napadána také Bezpečnost. I vsoučasné době existují útoky na příslušníky SNB, manželkám některých znich je vyhrožováno fyzickou likvidací, vnemilosti jsou na školách jejich děti. To je také demokracie?

Jsme pro konstruktivní diskusi, která však musí směřovat kposílení socialismu, a ne kjeho destabilizaci. Podle našeho názoru se současná situace nemůže řešit mocenskými, ale zcela jednoznačně politickými prostředky.

Žádáme představitele sdělovacích prostředků, aby informovali veřejnost a neposkytovali prostor lidem, kterým jde o likvidaci socialismu.

Rudé právo 25. listopadu 1989