Tak reagují odboroví předáci východočeských nemocničních lékařů na včerejší nabídku: Dostanou od června přidáno, výměnou za to ale Heger požaduje radikálně snížit počet lůžek akutní péče.

„Nabídku vnímám velmi pozitivně. Musíme ji však důkladně promyslet. A také analyzovat, kde by se lůžka mohla rušit. V našem kraji pro to moc velký prostor není,“ řekl šéf královéhradeckého krajského Lékařského odborového klubu (LOK) Václav Dostál. Pozitivně reagoval i jeho kolega z pardubického LOK Tomáš Gottvald. Předáci LOK se sejdou v úterý.

Především v Pardubickém kraji však nebude redukce lůžek snadná. Zdejší nemocnice prodělaly restrukturalizaci nedávno, několik jich bylo dokonce zavřeno. „Už nyní máme nejnižší počet lůžek na obyvatele v republice,“ uvedl pardubický hejtman Radko Martínek.

Deníkem oslovení východočeští politici i odboráři se shodují na tom, že prostor pro rušení lůžek je zejména v naddimenzované Praze s pěti fakultními nemocnicemi.

V Královéhradeckém kraji naproti tomu ještě rezervy jsou. „Ale 15 procent, tedy zhruba 200 lůžek, maximálně. Navíc velmi citlivě a po analýze každé nemocnice a každého oddělení,“ uvedl šéf Zdravotnického holdingu hradeckého kraje Martin Scháněl. Naznačil, že redukce by se mohla týkat lůžek některých dětských oddělení, gynekologie či porodnictví.