V Dolní Moravě leží na svazích 30 centimetrů zmrzlého sněhu. O víkendu se rozjede jeden vlek a jezdit se bude jen po části sjezdovky, řekl ČTK manažer Skiareálu Sněžník Oldřich Štos.

V Čenkovicích zůstává na svazích okolo 25 centimetrů vlhkého sněhu. "Je tu kolem nuly, naštěstí neprší. Pokud se bude jezdit, v provozu budou dva vleky a jedna sjezdovka," řekl ČTK předseda Ski klubu Česká Třebová Jiří Zapletal.

Na hlinecké sjezdovce na Chrudimsku se již objevují holá místa, na zbytku svahu je okolo 15 centimetrů sněhu. Na malé sjezdovce se jezdí v odpoledních hodinách po celý týden. Mluvčí areálu Robert Vokáč doufá, že celodenní víkendové lyžování bude. "Když stávající podmínky vydrží, jezdíme od 8:30 s jedním vlekem," uvedl Vokáč.

Sníh ubývá v areálech Peklák a Přívrat v České Třebové a sjezdovky jsou mimo provoz.

První běžkaři vyjeli na výlety v Pardubickém kraji o víkendu. Upravené stopy najdou v Čenkovicích. Vhodné podmínky jsou na Bukové hoře. Běžkaři mají z 65 kilometrů tratí zatím k dispozici 20 kilometrů, řekl ČTK Zapletal.

"Pokud se výrazně neoteplí na pět až sedm stupňů a nezačne pršet, sníh by se měl udržet. Tratě mají teď lepší podmínky než sjezdovky," řekl Zapletal.

V Českých Petrovicích si běžkaři mohou zajezdit na upraveném dvoukilometrovém okruhu, řekl ČTK Miroslav Baier z Sport areálu Baier České Petrovice. Upravené trasy v okolí Králického Sněžníku budou patrně až v prosinci. Běžkaři si vyjíždějí stopy sami, uvedl manažer Skiareálu Sněžník v Dolní Moravě.

Připravené budou dva značené okruhy od parkoviště v Dolní Moravě, které povedou údolím řeky Moravy. Jedna smyčka, která měří asi 12 kilometrů, nabídne méně náročnou trasu, druhý náročnější okruh měří asi 20 až 25 kilometrů. Trasy nabízí kombinace s výletem do Orlických hor, dodal Štos.

"Sníh je prachový, není ho až tolik, běžkaři jsou u nás zatím ojediněle. Čekají, až to to bude upravené," uvedl Štos.